Data publicării:

Prezentări de modă și lansări de carte. Cugirul are o diasporă recunoscătoare și creativă

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Eveniment aproape unic la Cugir, județul Alba, unde Casa Cugireană din localitate a găzduit joia trecută o prezentare de modă realizată de designerul vestimentar Ioana Sămărghițan.

Deși trăiește de mai mulți ani în Italia, protagonista a ținut să revină acasă pentru a oferi foștilor concitadini, numeroșilor oameni dragi de pe meleagurile natale, o parte din sufletul și importantele sale realizări în domeniul modei. În spatele creatoarei Atelierului Straiu' stau, pe lângă muncă și ambiție, sprijinul necondiționat al familiei.

Gazeta locală Cugir Info a titrat despre Ioana: „Designerul vestimentar Ioana Sămărghițan a adunat gânduri şi idei pentru a fi novatoare în artă și creează ţinute inspirate din toate zonele României, aplicând broderia digitală pe mătase de Madeira, cu pietre Swarovski, perle, pietre. Foloseşte pânză "Căluşar", mătase foarte subţire, tafta, iar broderiile au protecţie care se topeşte la spălat.
Pe lângă creațiile de o frumusețe deosebită ale designerului cugirean, cei prezenți la eveniment au mai putut admira și colecția Mystery, prezentată pentru prima dată la Cugir, a designerului Marcian Beatrice. Colecțiile sale precedente le-ați putut admira la evenimente importante ca City fashion week-Cluj, la Studio Academy Headline și Artwise Festival. De asemenea a fost membră a juriului Miss Basarabia.

Mihnea Covaci a prezentat pentru prima dată la Cugir, ultima colecție „Zoo Shock". Colecțiile sale precedente le-ați putut admira la City fashion week-Cluj și la Art East Iași, unde a câștigat locul 1 la categoria " cea mai bună ținută " De asemenea ați putut admira creațiile sale și la cunoscuta emisiune pe Kanal d „Bravo, ai stil!"

Invitați de onoare în cadrul evenimentului au fost Eugen Savinescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și Camelia Maria Bichis, președinte OFL Diaspora și Italia.

Le-au fost alături cu un moment de suflet, grupul folcloric Mlădițele Cugirene, condus de profesor Ionela Popa și tinerii de la școala de dans sportiv PRO DANCE- CUGIR – profesor Sergiu Robert Prodan, una dintre cele mai bune școli de dans din România, cu merite recunoscute în medalii și premii la toate concursurile din țară!
Cu un simţ al culorilor deosebit, Ioana folosește alb, negru, galben, verde, albastru Niagara. Niciodată nu a fost singură: o are alături pe mama sa, care este o croitoreasă extraordinară, pe soţul ei Giovanni şi pe superba lor fiică de 12 ani, Iris. O viaţă profesională şi personală împlinită.

Conchid spunând că reprezentanți ai diasporei românești, în special din Italia, se întorc la Cugir unde își împărtășesc sub formă de creație experiența acumulată. Nu demult, Camelia Baciu, originară din Vinerea-Cugir și trăitoare la Roma, a lansat cartea „Drama dezrădăcinării", un volum de versuri în care se reflectă experiența acumulată peste hotare împletită cu dorul de casă. Felicitări, doamnelor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel