Prezent la Londra, pentru funerariile Reginei, Bolsonaro critică liberalizarea drogurilor, avortului şi "ideologia de gen"
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Prezent la Londra, pentru funerariile Reginei, Bolsonaro critică liberalizarea drogurilor, avortului şi "ideologia de gen"
Prezent la Londra, pentru funerariile Reginei, Bolsonaro critică liberalizarea drogurilor, avortului şi "ideologia de gen"
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, aflat la Londra pentru a participa la funeraliile reginei Elisabetei a II-a, s-a lansat duminică într-o diatribă împotriva avortului, drogurilor şi "ideologiei de gen", atrăgându-şi critici din partea adversarului său la prezidenţiale Luiz Inacio Lula da Silva, notează AFP.

Ajuns duminică dimineaţă în capitala Marii Britanii, preşedintele de extremă-dreaptă s-a recules în faţa sicriului reginei şi a ţinut un discurs improvizat de la balconul reşedinţei ambasadorului Braziliei în faţa a câteva zeci de persoane.

"Suntem aici într-o epocă, într-un moment de doliu, cu respect profund pentru familia reginei şi pentru poporul Regatului Unit", a spus el mai întâi.

Apoi s-a lansat într-un discurs de campanie înflăcărat, afirmând că ţara sa "nu vrea să audă despre liberalizarea drogurilor, legalizarea avortului" şi "nici nu acceptă ideologia de gen".

"Deviza noastră este Dumnezeu, patrie, familie şi libertate. Şi acesta este sentimentul marii majorităţi a poporului brazilian", a adăugat Jair Bolsonaro.

Această diatribă la Londra, unde sunt reuniţi zeci de şefi de stat pentru a participa la funeraliile reginei, i-a atras critici din partea candidatului de stânga la prezidenţialele din octombrie, Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a acuzat că a mers în Marea Britanie "pentru a-şi face campanie" şi "a vorbi de rău despre alţii".

"În loc să o vegheze pe regină, ar fi fost mai lăudabil dacă ar fi mers să viziteze familiile şi orfanii victimelor COVID-19 şi să fi cumpărat vaccinurile la timpul potrivit", a scris Lula da Silva pe Twitter.

Cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Brazilia, Lula sa Silva îşi menţine un avans semnificativ, cu 45% din intenţiile de vot, faţă de 33% pentru Jair Bolsonaro, potrivit unui sondaj publicat joi.

Brazilia: În faţa riscului de violenţă politică, un judecător limitează accesul la arme

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a limitat temporar, luni, accesul la arme dat de preşedintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro din cauza "riscului de violenţă politică" în cursul campaniei electorale, notează AFP.

"Debutul campaniei electorale exacerbează riscul de violenţă politică", ceea ce "face de o urgenţă extremă şi excepţională" necesitatea restrângerii accesului la arme şi muniţii, a scris magistratul Edson Fachin.

Această decizie a fost luată "în lumina episoadelor recente şi regretabile de violenţă politică", a indicat el, fără a preciza dacă se referă la evenimente locale precum uciderea în iulie a unui militant al Partidului Muncitorilor (PT) de către un poliţist pro-Bolsonaro sau atacul de joi împotriva vicepreşedintei argentiniene, Cristina Kirchner, la Buenos Aires.

Potrivit tribunalului, decizia judecătorului Fachin stabileşte că numai "persoanele care demonstrează în mod concret că au nevoie efectiv (de arme)" le pot deţine. De asemenea, determină că "achiziţionarea de arme de foc de uz restrâns poate fi autorizată" numai din motive de "siguranţă publică sau apărare naţională, şi nu pe baza interesului personal", aşa cum este cazul trăgătorilor sportivi, vânătorilor şi colecţionarilor.

Odată cu apropierea alegerilor de la 2 octombrie, la care se vor confrunta preşedintele în exerciţiu şi fostul şef al statului Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), punerea constantă sub semnul întrebării a sistemului de vot electronic de către Jair Bolsonaro provoacă temeri legate de un refuz al partizanilor săi în faţa unei eventuale înfrângeri sau reproducerea unor scene precum invazia Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.

De la instalarea sa la putere, Jair Bolsonaro, fost căpitan de armată, a emis mai multe decrete pentru a facilita accesul la armele de foc, în special permiţând deţinerea mai multor arme şi achiziţionarea de mai multe muniţii. Unele din aceste decrete sunt în curs de analiză la Curtea Supremă care trebuie să decidă dacă sunt constituţionale.

Tribunalul Superior Electoral (TSE) brazilian a anunţat săptămâna trecută interzicerea portului de armă în secţiile de votare la alegerile prezidenţiale din 2 octombrie, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel