Data publicării:

Prezență românească la Festivalul de film de la Cannes 2017

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Cristian Mungiu, la Londra
Cristian Mungiu, la Londra

Ajuns la cea de-a 70-a ediţie, Festivalul internațional de film de la Cannes este programat între 17 şi 28 mai. Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român de la Paris își face un punct de onoare în a contribui la susținerea prezenței românești la acest festival. 

Cel mai prestigios și mediatizat festival de film din lume, Festivalul de la Cannes rămâne fidel principiilor sale fondatoare: descoperirea și promovarea operelor de calitate care servesc dezvoltării industriei de film în lume și celebrarea celei de-a șaptea arte la nivel internaţional.

Anul acesta, Cristian Mungiu este preşedintele Cinéfondation şi al secţiei de scurt-metraje, după ce a mai făcut parte din juriul prezidat de Steven Spielberg în 2013. Regizor, scenarist şi producător, reprezentant eminent al „noului val românesc”, Cristian Mungiu împărtăşeşte cu Festivalul o lungă şi ilustră istorie. După Palme d’Or primit pentru cel de-al doilea său lung-metraj, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, regizorul român a mai primit Premiul pentru scenariu pentru După dealuri şi cel pentru regie pentru Bacalaureat.

(w670)

Speakers site A Nanau

Festivalul de la Cannes este articulat în trei mari secţiuni: „Cinéfondation”, „Marché du film” și „Cannes court métrage”, care oferă o largă panoramă a producţiei de scurt-metraje din lumea întreagă, stimulând creativitatea artiştilor care lucrează la ele. Astfel, „Short Film Corner”, care include „Romanian Short Waves”, este un spaţiu dedicat întâlnirilor, schimburilor şi promovării filmelor de scurt metraj.

Din 2008 până azi, programul „Romanian Short Waves” prezintă la Cannes 200 minute de scurt-metraje româneşti. „Romanian Short Waves” este un program produs de Asociaţia Secvenţe şi susţinut şi în acest an de Institutul Cultural Român de la Paris. Prin promovarea filmelor independente și a celor de școală, „Romanian Short Waves” a condus la o mai mare vizibilitate a producţiilor româneşti în faţa selecţionerilor festivalurilor. Cele 14 filme de scurt-metraj selectate pentru ediţia din acest an a programului și cărora le dorim mult succes la Cannes sunt: Ninelde Constantin Popescu, Spidde Bogdan Mureşanu, Mă cheamă, Costinde Radu Potcoavă, Almaniade Anton şi Damian Groves, Anathemade Andreea Cristina Borţun, Bună ziua la pisicide Hedda Bednarszky, Când vânatul merge-n raide Ioana Turcan, Cumulonimbusde Ioana Mischie, Mama, tata, să vă spun cevade Paul Mureşan, Dreams on Salede Vlad Buzăianu, Săracul Arpide Serestely Szilard, Off stagede Andrei Huţuleac, Limba paternăde Cristina Juks, Vintagede Diana Gavra şi Ligia Ciornei.

O altă prezenţă pe care Institutul Cultural Român de la Paris o sprijină la Festivalul de la Cannes din acest an este „CINETic Initiatives” care se prezintă cu proiectul „The Romanian VR Showcase”, în cadrul Pavilionulului românesc din cadrul Marché du film, pavilion organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. „The Romanian VR Showcase” va prezenta în premieră mondială proiecte VR/360 create de artişti români, utilizând noile tehnologii cinematografice şi video dezvoltate de echipa CINETic Initiatives din cadrul UNATC. Evenimentul va fi moderat de un speaker CINETic, care va prezenta publicului domeniul VR (realitatea virtuală) în mediul est-european.

Notăm de asemenea prezenţa regizorului Alexander Nanau, care se va afla alături de echipa  filmului Nothingwood de Sonia Kronlund, la proiecţia acestuia, în cadrul secţiunii paralele „Quinzaine des réalisateurs”. Alexander Nanau a semnat imaginea filmului, iar prezenţa sa este susţinută de Institutul Cultural Român de la Paris.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel