Data publicării:

Previziuni neașteptate din partea OMC: Unde se îndreaptă comerțul global

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a anunțat joi o revizuire în creștere a prognozelor pentru comerțul global în 2023, evidențiind o redresare după dificultățile din 2023, generate de inflația ridicată și de majorările de dobânzi, potrivit Reuters.

Citește și: Fază tare la TV! Cum au apărut îmbrăcate Dăncilă și Tatoiu. Imaginile zilei

OMC estimează acum o creștere de 2,7% pentru comerțul mondial în acest an, comparativ cu estimarea inițială de 2,6% din aprilie. Mai mult, se așteaptă o accelerare a ritmului de creștere în 2025, dacă tensiunile din Orientul Mijlociu nu escaladează.

Potrivit OMC, evoluțiile din acest an marchează o redresare, iar pentru 2024 este anticipată o creștere graduală a comerțului global. Totuși, Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al organizației, a avertizat asupra riscurilor generate de potențiale conflicte regionale: „Rămânem vigilenți în fața unor posibile evoluții negative, în special a escaladării conflictelor din Orientul Mijlociu. Acestea ar putea influența direct țările implicate, dar și indirect, prin creșterea costurilor energetice și perturbarea rutelor de transport la nivel global”, a declarat el.

Mai citește și: EXCLUSIV Cel mai mare viciu al lui Ciucă. Pe cine se bazează, din politică, într-o situație limită. Când a fost cel mai fericit / video

OMC atrage atenția și asupra posibilelor efecte negative ale divergențelor în politicile monetare ale economiilor majore. Reducerea dobânzilor în unele state ar putea duce la volatilitate pe piețele financiare și la fluctuații ale capitalului. În același timp, datoria devine tot mai greu de gestionat pentru țările mai sărace, pe fondul unor perspective financiare instabile. În acest sens, OMC avertizează că „serviciul datoriei devine mai dificil pentru țările mai sărace, în special în contextul în care piețele financiare globale se confruntă cu o volatilitate crescută”.

Pe de altă parte, OMC subliniază că reducerile de dobânzi din economiile avansate ar putea stimula o creștere economică mai solidă decât se anticipa, fără ca inflația să revină la niveluri problematice. Acest scenariu optimist, deși limitat, ar putea oferi un impuls suplimentar comerțului global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel