Previziunea lui Petru Groza, ”tovarășul de drum” care a votat Marea Unire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Fără îndoială Petru Groza este printre cele mai controversate personaje din istoria României. ”Tovarășul de drum”, așa cum el este numit în istorie, a fost premierul României impus de ruși după prăbușirea României Mari și finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Groza a fost cel care a făcut tranziția spre noul regim, fără să facă parte din el. În 1918, Petru Groza era ales deputat în Adunarea Națională de la Alba Iulia. Groza s-a numărat printre cei care la 1 decembrie 1918 au votat unirea Transilvaniei cu Regatul României, fiind coleg de partid cu Iuliu Maniu. Ulterior din oportunism politic Petru Groza a trecut pe la diverse formațiuni.

Istoricul Dan Falcan, prezent la o dezbatere DC News pe tema Centenarului și prăbușirii României Mari, împreună cu istoricul Florin Cristescu, a povestit un episod foarte interesant, o previziune pe care ”tovarășul de drum” a făcut-o în anii 1930, atunci Marea Unire părea tot mai consolidată.

„Petru Groza a avut de la început intuiția, deși ca om politic era mediocru. A avut o intuiție pe care de exemplu Maniu sau Brătianu nu au avut-o. El a știut încă din anii ”30 că România va ajunge o țară comunistă. El le spunea copiilor săi să pună mâna pe carte, să muncească pentru că în noul regim nu vor avea nicio avere, vor trebui să-și câștige existența prin munca lor. Groza era unul dintre cei mai bogați oameni din România. Are și o vorbă celebră. A fost numit premier în 1945, a rămas până în 1952. A spus apoi că e singurul premier care a ieșit din mandat mai sărac decât a intrat. Lui naționalizarea i-a luat toată averea”, a adăugat Dan Falcan.

Urmărește aici întregul interviu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel