Previziune 2023. Mircea Badea, răspuns pentru Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Mircea Badea are un răspuns pentru Elena Cristian.

Realizatorul emisiunii „În gura presei” a citat dintr-o previziune a analistului DC Business. 

Elena Cristian a spus că, în 2023, vom vedea adevărata față a crizei energetice și doar țările cu strategii bine conturate vor reuși să facă față. Mircea Badea este de părere că nu există nicio țară care să aibă o strategie bine conturată.

„Elena Cristian a fost foarte activă, joi, în declarații și am văzut, pe DC News, că a zis ceva foarte interesant. Elena Cristian a zis așa: „În ceea ce privește 2023, trebuie să spunem că nu va fi un an bun. Această criză energetică se va adânci. Abia în 2023 vom vedea exact adevărata criză energetică pentru că, până acum, au fost resurse. Doar țările cu strategii bine conturate vor reuși să facă față, ceea ce noi nu avem”, a spus Mircea Badea la Antena 3 CNN.

Realizatorul TV are un răspuns pentru Elena Cristian: „Știți cine are strategii bine conturate? Nimeni. În opinia mea, în acest moment, nu există nicio țară care să aibă strategii bine conturate”.

VEZI ȘI: Românii ar putea fi obligați să aibă card bancar. Elena Cristian: Dacă vrei să faci un cadou băncilor, îi pui pe toți oamenii să-și facă un cont

Un proiect de lege adoptat, miercuri, de Senat, le va interzice companiilor din România să plătească salariile în numerar. Dacă legea va fi promulgată, românii vor fi obligați să aibă un cont bancar.

Dacă această lege va fi promulgată, toți românii vor trebui să aibă un cont bancar, iar companiile din România nu vor mai putea plăti salariile în numerar. Vor exista două excepții, pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar, cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Elena Cristian, analist DC Business, a comentat acest proiect de lege.

„Când parlamentarii vin cu proiecte de legi, oare au și studii de impact în spate? Pentru că, pentru o astfel de lege, este obligatoriu să vezi harta bancară a României, să vezi toate zonele unde băncile sunt prezente, care bănci sunt prezente, să vezi cât de bancarizat este sistemul comercial.

Să vă dau un exemplu: sunt comune unde nu se poate plăti cu cardul la niciun magazin. Nu trebuie să mergem departe, ci la zece kilometri de București și vedem că, la niciun magazin, n-ai cum să plătești cu cardul. Ce se va întâmpla în acest caz? 

Dacă vrei să faci un cadou băncilor, îi obligi pe toți românii să-și facă un cont, în condițiile în care cheltuielile de administrare sunt mari, comisioanele bancare sunt mari, cheltuielile cu retragerea banilor sunt mari în România comparativ cu alte state și, de fapt, sunt printre cele mai mari din Europa. 

Dacă pornești de la ideea: „hai să dăm toate salariile pe card”, atunci obligă băncile la rețele bancare în toate satele, obligă fiecare comerciant să aibă POS, astfel încât să plătești cu cardul, să nu stai să alergi pentru a scoate bani când faci cumpărături. Fă în așa fel încât cardurile să poată fi folosite. 

Am văzut că parlamentarii s-au gândit să elimine categoriile vulnerabile de la obligativitatea contului bancar. Care sunt acestea? Că nu le-au creionat niciodată. Nu știm câți români sunt vulnerabili”, a zis Elena Cristian la România TV, în emisiunea lui Niels Schnecker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel