Prevederile care îi vizează pe pacienți, în decretul Stării de urgență: Analize, fără plafon. Rețetele pentru cronici, la medicul de familie
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 16 Martie 2020, 15:37
WhatsApp
Analize
Analize
Rețetele pentru cronici pot fi date fără restricții de către medicul de familie. Dispare plafonul la analize și tratamente. Certificatele de încadrare în grad de handicap se prelungesc automat,  cedrerile de concediu se pot depune online-acestea sunt, pentru pacienți, câteva dintre cele mai importante prevederi referitoare la Sănătate din Decretul de instituire a stării de urgență.

Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis trebuie să fie aprobat de Parlament în termen de cinci zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Iată care sunt prevederile ce îi vizează direct pe pacienții cu boli cronice și pe beneficiarii altor forme de protecție socială acordate prin CNAS:

  • Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS);
  • Serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;
  • prescrierea de medicamente de către medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restricționate din Lista de medicamente, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacienții cronici.
  • Pentru serviciile medicale, medicamente, investigații paraclinice acordate în perioada stării de urgență, sumele angajate nu vor fi limitate la cele aprobate pentru trimestrul I al anului 2020.
  • Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.
  • Pe perioada stării de urgență, prin ordin al ministrului sănătății se pot introduce noi programe de sănătate și servicii medicale destinate prevenirii și combaterii COVID-19.
  • Se autorizează prescripțiile de tratamente „off – label" în cazul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, după ce aceste tratamente sunt avizate de către comisia de politică a medicamentului din cadrul unității sanitare respective.
  • Prin excepție de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție, în situația pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.
  • Cererile pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale pot fi depuse inclusiv pe cale electronică.
  • Certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap și atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecția copilului, precum și certificatele de încadrare în grad și tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, își prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?