Urmărește emisiunea live
Preţurile imobiliarelor în Europa s-au majorat în pofida creşterii dobânzilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Inflaţia ridicată, care reduce puterea de cumpărare, precum şi creşterea costurilor de finanţare fac tot mai dificilă pentru populaţie achiziţionarea de bunuri imobiliare, se arată într-o analiză a unei platforme de investiţii.  

"Ratele creditelor sunt în creştere din cauza majorării dobânzilor şi tind să descurajeze investitorii să cumpere proprietăţi. Dar piaţa imobiliară pare să fie încă departe de implozie. Preţurile locuinţelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Această creştere este mai mică decât media Uniunii Europene, care se apropie de 10%, şi este mai mică decât rata anuală a inflaţiei care a fost de aproximativ 15%", se menţionează în comunicatul eToro.

Din luna mai a acestui an, preţurile pe metru pătrat în România şi-au oprit creşterea şi au pierdut 2,6%.

În regiune, Cehia înregistrează cea mai mare creştere anuală a preţurilor, cu 23,1%, urmată de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% şi Polonia 12,4%. În Europa de Vest, în ultimele 12 luni, preţurile locuinţelor din Germania au crescut cu puţin peste 10%, în Franţa cu 7,1% şi Italia cu 5,2%.

Majoritatea (78%) investitorilor români care au răspuns la ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat nu sunt deosebit de încrezători în economia românească. Procentul investitorilor care nu se arată încrezători în piaţa imobiliară locală este mai mic, respectiv 64%, dar e în creştere faţă de nivelul de 50,2% de acum trei luni.

"În timp ce toate aceste creşteri de preţuri fac ca situaţia de pe piaţa imobiliară să pară pozitivă, ultimul raport Eurostat din trimestrul al doilea 2022 arată că, în ultimele 12 luni, în 9 ţări europene din cele 14 incluse, numărul tranzacţiilor de vânzare a scăzut. În cinci ţări, numărul tranzacţiilor de locuinţe a crescut: Cipru (+34%), Bulgaria (+26,8 â%), Spania (+13,4%), Portugalia (+8,7%) şi Irlanda (+0,5%). Din zona noastră, în raport avem Ungaria, care înregistrează o scădere de 2% în timp ce raportul arată una dintre cele mai mari creşteri de preţuri din Europa, precum şi Bulgaria, care prezintă creşteri ale numărului de tranzacţii imobiliare şi ale preţurilor", arată analiza.

Austria are o scădere de 15% de la an la an a numărului de vânzări, cu un avans de 12% al preţurilor.

În Germania, potrivit unui studiu, vânzările în imobiliare vor scădea în acest an pentru prima dată de la criza financiară şi economică globală din 2009. După un an record în 2021, condiţiile de pe piaţă s-au schimbat, potrivit unei noi analize a Institutului Gewos.

În consecinţă, vânzările de apartamente, case, imobile comerciale şi terenuri ar trebui să scadă cu şapte procente în acest an. Deşi de la an la an asistăm la o creştere a preţurilor cu 10%, începând cu luna iulie a acestui an preţurile au început să scadă.

Cu toate acestea, pentru anul viitor Gewos prevede o încetinire la aproximativ 3% a creşterii preţurilor şi nu o scădere. Presiunea asupra pieţei imobiliare germane rămâne ridicată din cauza imigraţiei puternice şi pentru că noile construcţii se opresc din cauza costurilor ridicate de construire şi scumpirii creditelor.

În România, potrivit ultimului raport, în luna august volumul construcţiilor pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu peste 1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă de la începutul anului a crescut cu 6%.

Creditele pentru achiziţia de locuinţe au crescut în fiecare trimestru începând din trimestrul al treilea din 2021, datele BNR pentru luna august arătând o scădere uşoară faţă de luna anterioară, însă o creştere cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele conturează un tablou complicat pentru piaţa imobiliară pentru următoarea perioadă.

eToro este o platformă de investiţii cu active multiple. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel