Data publicării:

Prețurile gazelor scad din nou, deoarece Rusia este forțată să adopte o ”taxă patriotică”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Criza energetică europeană pare să fi trecut deocamdată, deoarece Moscova suportă costurile războiului și sancțiunilor: forțată să vândă valută străină și să taxeze marile companii.

Prețul gazului scade sub 50 de euro pe megawat oră, cel mai scăzut nivel de la 1 septembrie 2021. 

Odată cu tranzacțiile de astăzi, contractele futures pe gaze naturale se îndreaptă să încheie săptămâna în scădere cu aproape 7%, deoarece criza energetică din Europa pare să fi trecut deocamdată.

Europa se apropie de sfârșitul sezonului de iarnă, cu depozitele pline cu aproximativ 65%, cu mult peste media pe 10 ani de 54% pentru această perioadă a anului, datorită temperaturilor mai calde decât de obicei, importurilor record de GNL și creșterii producției de energie din surse alternative, inclusiv energie eoliană și nucleară. În plus, eforturile de economisire a energiei de către case și fabrici au contribuit la evitarea unui deficit energetic, scrie Europa Today.

De la debutul crizei energetice, cauzată de inflația în creștere și exacerbată de conflictul din Ucraina, Europa a cunoscut o creștere rapidă a planurilor pentru noi terminale și conducte GNL, inițiative de accelerare a proiectelor privind sursele regenerabile și eforturi de creștere a eficienței energetice.

La scurt timp după izbucnirea războiului odată cu lansarea inițiativei REPowerEU, UE și-a stabilit obiectivul de a-și elimina dependența de combustibilii fosili ruși ”cu mult înainte de 2030”. Un obiectiv foarte ambițios. Este suficient să reamintim că, în 2021, aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale Uniunii și 27% din importurile de petrol au venit din Moscova. 

Costul războiului pentru Rusia

Pentru Rusia, tăierea livrărilor către Europa a dus la un deficit bugetar de aproape 25 de miliarde de dolari în ianuarie, parțial din cauza scăderii veniturilor din petrol și gaze.

Potrivit analiștilor, Moscova va trebui să facă față unui deficit bugetar de până la 73,2 miliarde de dolari, egal cu 3,8% din PIB. Moscova trebuie acum să țină sub control cheltuielile fiscale: un deficit mai mare decât se aștepta ar necesita o reducere a cheltuielilor, mai multe împrumuturi sau majorări de taxe.

 Rusia vinde deja 8,9 miliarde de ruble (124,5 milioane de dolari) de valută străină pe zi pentru a acoperi deficitul, iar guvernul a propus săptămâna trecută ideea unei taxe ”voluntare” pentru marile afaceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel