Preţul vaniliei ar putea creşte din cauza furtunilor din Madagascar
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Preţul vaniliei ar putea creşte din cauza furtunilor din Madagascar / Foto: Pixabay
Preţul vaniliei ar putea creşte din cauza furtunilor din Madagascar / Foto: Pixabay
Cicloanele şi înflorirea târzie a arborilor ar putea duce la creşterea preţurilor la vanilie în condiţiile în care producţia Madagascarului, cel mai mare producător mondial pentru acest condiment, ar urma să scadă cu peste 30% comparativ cu 2021, susţine principala asociaţie a exportatorilor de vanilie de pe insulă, transmite Bloomberg.

Meteo Madagascar prognozează că furtuna tropicală Dumako va aduce ploi torenţiale şi vânturi puternice urmând să lovească în special regiunea din nord-estul insulei unde sunt amplasate o cincime din culturile de vanilie. Această furtună vine la câteva săptămâni după ce Madagascarul a fost devastată de ciclonul Batsirai şi furtuna Ana care împreună au provocat decesul a cel puţin 150 de persoane.

În timp ce ciclonul Batsirai a provocat pagube de amploare în zona de sud-est a insulei, care este responsabilă pentru 10% din producţia de vanilie, furtuna Dumako va afecta o regiune renumită pentru vanilia de calitate ridicată precum şi pentru faptul că este cel mai mare producător din insulă.

Gala Super Bowl 2022 a înregistrat o audienţă de peste 101 milioane de telespectatori

Aceste perturbări vor diminua veniturile în valută de pe urma unei importante activităţi agricole şi vor opri o creştere a exporturilor care a început în 2021. Madagascarul este responsabil pentru cea mai mare parte din vanilia utilizată în întreaga lume.

"Dacă la asta adăugăm şi faptul că înflorirea târzie a redus deja producţia cu până la 30% în 2022, ar trebui să ne aşteptăm la un declin mai drastic. O astfel de situaţie va avea cu siguranţă un impact asupra preţurilor", a declarat preşedintele asociaţiei exportatorilor de vanilie din Madagascar, Georges Geeraerts.

În prezent, preţul minim de vânzare stabilit de Guvernul de la Antananarivo este de 250 de dolari pentru un kilogram.

Datele Băncii Mondiale arată că, în 2020, Madagascarul a exportat 1.675 de tone de vanilie, în valoare de 512 milioane de dolari. SUA au fost cel mai mare client, cumpărând aproape 50% din recoltă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel