Prețul petrolului a scăzut la un minim al ultimelor săptămâni
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Prețul petrolului a scăzut după ce stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se aștepta.

Prețul petrolului a scăzut miercuri la un minim al ultimelor patru săptămâni, după ce stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se așteptau, anunță Reuters, scrie Mediafax.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,73 dolari, sau 3,2%, până la 81,99 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,05 dolari, sau 3,6%, până la 80,86 dolari.

Cea mai mare scădere de la începutul lunii augustAceasta a fost cea mai mare scădere procentuală zilnică pentru ambele referințe de la începutul lunii august și cele mai mici închideri pentru Brent din 7 octombrie și pentru WTI din 13 octombrie.

Stocurile săptămânale de țiței au crescut mai mult cu 3,3 milioane de barili, mai mult decât estimările, dar stocurile de benzină au ajuns la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2017. Oferta de pe piața petrolieră americană s-a restrâns, stocurile de la centrul de depozitare din Cushing, Oklahoma, fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Ce a declarat recent Joe BidenPreședintele american Joe Biden, care a luat cuvântul la summitul global privind clima COP26 de la Glasgow, a pus creșterea prețurilor la petrol și gaze pe seama refuzului națiunilor OPEC de a pompa mai mult țiței. Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al unui galon de benzină în Statele Unite a fost în ultima vreme de 3,40 dolari, potrivit AAA, în creștere cu aproximativ 20 de cenți față de acum o lună.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, se reunește joi și este de așteptat să își reconfirme planurile de a menține constantă creșterea lunară a ofertei, în ciuda apelurilor pentru o accelerare a acesteia.

Între timp, China scoate combustibili din rezerva de stat pentru a acoperi deficienţele de aprovizionare

China a decis să scoată benzină şi motorină din rezerva de stat, pentru a acoperi deficienţele de aprovizionare cu carburanţi, ultimul pas al autorităţilor de la Beijing destinat combaterii unei crize energetice care ameninţă creşterea economică, transmite Bloomberg, scrie Agerpres. 

Scoaterea de combustibili de la rezerva de stat face parte din rotaţia anuală, a anunţat Administraţia naţională a rezervelor de alimente şi produse strategice într-un comunicat de presă publicat duminică. Această agenţie, care gestionează rezervele de materii prime cruciale ale statului chinez, nu a precizat ce cantităţi de carburanţi vor fi introduse de piaţă şi nici nu a furnizat un calendar al furnizărilor.

"Motorina şi benzina scoasă din rezerve vor fi utilizate pentru a creşte resursele de pe piaţă şi a reduce deficitele de aprovizionare, în ideea de a stabiliza livrările şi preţurile", a informat agenţia. Recent, la benzinăriile din China s-au înregistrat cozi lungi de automobile, în condiţiile în care, în unele regiuni, clienţii au putut achiziţiona doar o cantitate limitată de motorină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel