Data publicării:
Prețul gazelor, cu 20% mai mare într-o singură zi. Reuniune de urgenţă în Europa
Prețul gazelor a crescut cu 20% de marți până miercuri, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria pentru că nu au plătit în ruble. Germanii încearcă să găsească soluţii cu partenerii.
Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Europene şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.
"Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Berlin într-o declaraţie trimisă prin e-mail, citat de Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, oprite
Miercuri dimineaţa, Gazprom a emis o declaraţie în care a spus că a oprit livrările atât către Polonia, cât şi către Bulgaria - ambii mari consumatori de gaz rusesc - din cauza plăţilor care nu au fost efectuate în moneda rusă. A spus că livrările vor fi reluate odată ce aceste plăţi vor fi efectuate. Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul en-gros al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20%, iniţial, apoi a scăzut până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an, transmite Financial Times.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările, scrie Mediafax.
Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Von der Leyen a spus că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina. UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor, a adăugat ea.
România nu are probleme la importul de gaze
Ion Sterian, directorul general al Transzgaz, asigură că România nu are probleme cu importurile de gaz, dar spune că ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţie internă.
"Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi", a spus Sterian pentru Agerpres.
Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.
"România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi", a mai spus Sterian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News