Prețul Epocii Băsescu: subdezvoltare până în 2020
Cei opt ani scurși până acum din Epoca Băsescu au transformat o Românie, intrată în NATO și practic admisă în UE în 2003, dintr-o țară cu mare potențial de creștere într-un teritoriu devastat. Niciodată, în istoria noastră modernă, țara nu a fost atât de dezbinată, românii atât de plini de ură, de sărăcie, atât de lipsiți de speranță, nepăsători față de viitorul comun. Epoca Băsescu va fi peste ani subiect și obiect de studiu pentru istorici, sociologi, filosofi. Tânăra democrație din România va avea mult de învățat din acest studiu.
Epoca Băsescu ar trebui să se încheie, teoretic, cel mai târziu în 2014. România va avea o perioadă de tranziție, chiar mai dură decât cea de la începutul anilor ’90. Ceaușescu a lăsat în urmă un popor extrem de sărac, dar o țară cu un mare potențial economic. Epoca Băsescu lasă în
urmă un popor cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană și o țară cu resursele sale economice și umane epuizate sau arvunite la prețuri de nimic, mai multe decenii de acum încolo. De aceea, Epoca lui Băsescu, la fel ca și Epoca lui Ceaușescu, nu se va termina imediat ce va dispărea persoana. Sistemul odios de urmărire, denigrare și pedepsire a cetățenilor, pus la cale în vremea lui Băsescu, va necesita timp și oameni deasupra vremurilor ca să fie dezmembrat. Într-o națiune unde nu mai există soluții colective, ci numai soluții individuale, va fi greu să unești oamenii pentru un efort comun, pentru un țel comun, pentru o patrie comună.
Criza economică va continua în anii care urmează. România, sleită de Epoca Băsescu nu are a spera în investiții străine sau în remiteri ale românilor care lucrează în străinătate. Probabil că singurii bani pe care s-ar putea baza România în 2014-2020 sunt cei care vor fi repartizați prin bugetul Uniunii Europene. Din nefericire, se pare că
este perioada pe care dl Băsescu, obligat fiind în fața celor care l-au numit Guvernator după 29 iulie 2012, va fi nevoit s-o arvunească. Mai puțini bani pentru România vor însemna și mai puține spitale, mai puține școli, mai puține șosele și mult mai multă subdezvoltare. Practic, prin felul în care dl Băsescu se raportează astăzi la dl Ponta - cu o ură greu de înțeles pentru un om care ar trebui să mai aibă legătură în primul rând cu cartea de istorie - șansele României de a se face auzită la Bruxelles se diminuează continuu. Îmi este teamă că în decembrie, după ce se va fi discutat viitorul buget al Uniunii, dl Băsescu va condamna România la subdezvoltare, până hăt departe, în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News