Prețul curentului ELECTRIC va EXPLODA în 2021. AUR, cerere de urgență în Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: AUR
Foto: AUR
Alianţa pentru Unirea Românilor solicită crearea unei comisii de anchetă parlamentară în privinţa modului în care a fost adoptată decizia privind liberalizarea totală a pieţei de energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021, o decizie 'care afectează în mod direct bugetul fiecărei gospodării din România'.

AUR mai cere 'destituirea urgentă' de către Parlament a conducerii actuale 'ultra-politizate' a ANRE şi desemnarea unei noi conduceri 'profesioniste, neînregimentate politic, precum şi interpelarea ministrului Energiei în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului'.

'AUR îşi exprimă indignarea faţă de aşa-zisa liberalizare totală a pieţei de energie electrică începând din 1 ianuarie 2021. Această măsură şi felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piaţa de energie, sub oblăduirea directă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor români', susţine AUR, într-un comunicat transmis joi.

Potrivit sursei citate, este 'revoltător' faptul că anunţul oficial al ANRE privind scumpirea preţului la energia electrică a fost făcut public pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

'Cu atât mai revoltător este faptul că anunţul oficial al ANRE privind scumpirea, între 13% şi 26%, a preţului la energia electrică a fost făcut public pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului (cu doar 7 zile înainte de intrarea în vigoare), o zi aleasă parcă deliberat pentru ca un astfel de anunţ să treacă aproape neobservat de către cetăţeni. Impunerea noilor preţuri, asimilate 'serviciului universal', este cu atât mai insultătoare în condiţiile în care în ultimii treizeci de ani în ţara noastră a fost construită o singură centrală electrică - cea de la Brazi, iar ANRE a aprobat toate majorările de tarife cerute de către distribuitori, fără să solicite realizarea de investiţii', arată AUR.

În opinia Alianţei, companiile de stat, precum Electrica şi Romgaz, 'au suferit şi suferă în continuare de pe urma managementului veşnic dezastruos'.

'Ţinem să mai precizăm că şapte state membre ale Uniunii Europene practică un preţ inferior al energiei electrice pentru consumatorii casnici comparativ cu România, între aceste state numărându-se Ungaria, Bulgaria sau Olanda, dar în condiţiile în care venitul pe cap de locuitor în ţara noastră este al doilea cel mai mic din spaţiul comunitar', conchide AUR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel