Data publicării:
Prețul chiriilor, în creștere în România. Zonele în care plătești peste 1.000 euro/lună. Cele mai ieftine cartiere din București
Sezonul de foc de pe piața închirierilor de locuințe se apropie rapid, iar prețurile chiriilor deja depășesc sumele plătite în august anul trecut.
Cheltuielile chiriașilor vor continua să crească pe măsură ce noul an universitar se apropie, în patru regiuni din țară chiria medie depășind 1.000 de euro pe lună, conform unei analize efectuate de imobiliare.ro.
”Preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate”
"Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depăşeşte oferta, ducând la o competiţie ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile şi bine poziţionate. În această perioadă preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio şi unităţile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult şi zona şi apropierea faţă facultăţi, în special în centrele universitare", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat într-un comunicat al site-ului de imobiliare, potrivit Agerpres.
Analiza relevă că există patru regiuni din România unde chiriile medii pentru un apartament se ridică la cel puțin 1.000 de euro pe lună, dintre care trei se află în București și una în Brașov.
Prețurile au rămas în mare parte constante în prima jumătate a lunii august comparativ cu luna iulie, deși unele creșteri punctuale au fost observate în București, Cluj-Napoca și Brașov. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, chiriile au crescut semnificativ, proprietarii solicitând acum între 7% și 14% mai mult pentru garsoniere în marile orașe. În cazul apartamentelor cu două camere, creșterea a fost de până la 16%, iar pentru cele cu trei camere, între 5% și 17%.
În Timișoara, deși prețurile au crescut semnificativ în ultimul an pentru toate tipurile de apartamente, orașul rămâne printre cele mai accesibile pentru cei care preferă să închirieze decât să cumpere. O zonă din Constanța, Tomis Nord-Badea Cârțan, atrage un număr mare de chiriași potențiali, datorită unei oferte bogate. În majoritatea cartierelor din Iași, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament rămâne sub 400 de euro pe lună.
Piața chiriilor din București
Potrivit sursei citate, piața chiriilor din București s-a caracterizat în prima jumătate a lunii august printr-o stabilitate relativă a prețurilor solicitate de proprietari pentru apartamente, comparativ cu luna iulie. Creșteri de preț au fost observate doar pentru apartamentele cu două camere, unde costul mediu a crescut cu 20 de euro față de luna anterioară.
Chiriile pentru garsoniere și apartamentele cu două camere au crescut cu 13% față de sfârșitul verii trecute, în timp ce pentru locuințele mai mari, creșterea a fost mai moderată, de 8%. În prezent, chiriașii trebuie să aloce un buget mediu de 350 de euro pe lună pentru o garsonieră, 550 de euro pentru un apartament cu două camere și 700 de euro pentru unul cu trei camere.
Cele mai mici prețuri
Pentru cei care caută chirii accesibile, cartierele Berceni sau Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii oferă cele mai multe opțiuni, cu un buget mediu de 380-400 de euro pe lună.
În centrul orașului, între Piața Victoriei și Piața Unirii, precum și în zonele Tineretului-Timpuri Noi, chiriile pot ajunge la 650 de euro pe lună, dar "acestea nu sunt totuşi cele mai scumpe cartiere bucureştene. Primăverii ocupă primul loc în clasament şi bate toate recordurile, inclusiv la nivel naţional. Cartierul exclusivist din Sectorul 1 dispune de o ofertă destul de limitată. În medie, chiria pentru un apartament este de 1.500 euro/lună, dar poate să depăşească acest prag în cazul unor proprietăţi excepţionale.
În zona Aviatorilor-Kiseleff plăteşti 1.250 euro/lună pentru închirierea unui apartament, iar în vecinătatea parcului Herăstrău (actualul Regele Mihai I al României) 1.150 euro/lună. Acestea sunt, de altfel, singurele cartiere din Capitală unde chiria medie depăşeşte 1.000 de euro/lună. În top se află şi Dorobanţi - cu o chirie medie de 800 euro/lună, Floreasca - unde plăteşti 750 euro/lună, Cotroceni, Aviaţiei, Domenii şi zona Piaţa Presei-Poligrafiei - unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu 700 euro/lună", se menţionează în comunicat.
La polul opus, cartierele din sudul Capitalei, precum Ferentari și Giurgiului, au cele mai mici chirii medii, de aproximativ 350 de euro pe lună. Berceni și Progresul oferă, de asemenea, alternative pentru cei care caută chirii mai mici, cu proprietarii solicitând în jur de 380 de euro pe lună.
Chiriile în Cluj-Napoca și Brașov
În Cluj-Napoca, chiriile pentru apartamentele cu trei camere au înregistrat unele creșteri în această lună, proprietarii solicitând, în medie, 699 de euro pe lună, cu 24 de euro mai mult decât în luna iulie. Comparativ cu august 2023, prețurile pentru aceste apartamente au crescut cu 17%, mai mult decât în alte mari orașe monitorizate de Imobiliare.ro. În cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere, chiriile au rămas constante față de luna anterioară, dar au crescut cu 9%, respectiv 10% comparativ cu vara trecută.
"Există, chiar şi în aceste condiţii, zone unde găseşti chirii sub 500 de euro în Cluj-Napoca. Cel mai ieftin cartier este, în momentul de faţă, Someşeni. Plăteşti 400 euro/lună pentru un apartament. Chiar dacă preţurile sunt convenabile, Someşeni dispune de o ofertă restrânsă şi atrage un număr mic de potenţiali chiriaşi. Chirii sub 500 de euro găseşti şi în Mănăştur, Dâmbul Rotund, Iris şi Gruia. În schimb, plăteşti lunar cele mai mari sume de bani proprietarului, dacă vrei să te muţi în zone precum Andrei Mureşanu, Plopilor sau într-o clădire din centrul oraşului.
Luna aceasta cele mai căutate cartiere sunt Mărăşti şi Gheorgheni, unde chiria medie pentru un apartament este de 550 euro/lună. Alte variantă populare în rândul potenţialilor chiriaşi sunt Mănăştur şi Zorilor. De altfel, în Mănăştur şi în Gheorgheni pot fi găsite cele mai multe apartamente de închiriat din Cluj-Napoca. O ofertă bogată există, în momentul de faţă, şi în zona centrală a oraşului, respectiv în cartierele Mărăşti şi Zorilor", subliniază sursa citată.
În Brașov, chiriile pentru apartamentele cu două camere au crescut ușor, ajungând de la 490 de euro în iulie la 499 de euro în prima jumătate a lunii august. Chiriile pentru garsoniere și apartamente cu trei camere au rămas neschimbate până acum. În unele dintre cele mai scumpe zone ale orașului, chiriile rivalizează cu cele din București și Cluj-Napoca. Calea Poienii este a patra cea mai scumpă zonă din țară pentru chiriași, după cartierele Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff și Herăstrău din București, cu o medie de 1.000 de euro pe lună, depășind astfel centrul Clujului, unde chiria medie este de 650 de euro pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News