Data publicării:

Prețul cel mai mare al pierderii Ucrainei. Scenariu: Ce s-ar întâmpla dacă SUA nu ar mai ajuta și Europa i-ar urma exemplul

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Institutul pentru Studierea Războiului, un grup de cercetare american, spune că victoria Rusiei în Ucraina poate să aducă costuri „mai mari decât își imaginează majoritatea oamenilor”.

O armată rusă „bătută, dar triumfătoare”, care se adună la granițele NATO, reprezintă o amenințare militară majoră pentru alianță, pentru prima dată în trei decenii. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Statele Unite ar întrerupe ajutorul militar pentru Ucraina, iar Europa ar urma exemplul, potrivit Institutul pentru Studierea Războiului.

Republicanii de la Washington au reținut noi fonduri pentru Kiev din cauza cererilor de control la frontieră, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la fiabilitatea sprijinului american.

Actualele decizii la nivelul aparatului de stat american, cât și alegerile prezidențiale din 2024, par să îndrepte situația către un posibil viitor în care ajutorul acordat Ucrainei este mult redus. Ar putea însemna un mare dezavantaj pentru cei care luptă în Harkov, Zaporizhzhia și Herson.

„O cucerire rusă a întregii Ucraine nu este deloc imposibilă dacă Statele Unite întrerup orice asistență militară și Europa urmează exemplul”, spun analiștii de la institutul american în noul lor raport: The High Price of Losing Ukraine (Prețul cel mare al pierderii Ucrainei).

„A ajuta Ucraina să mențină liniile unde se află prin sprijinul militar continuu al Vestului este mult mai avantajos și mai ieftin pentru Statele Unite decât a permite Ucrainei să piardă”

Aceștia spun că Ucraina, cu sprijin occidental, a distrus aproape 90% din armata rusă care a invadat în februarie 2022, potrivit informațiilor oferite de serviciile de spionaj americane. În ciuda acestor cifre, Rusia le-a înlocuit și își intensifică baza industrială pentru a-și recupera pierderile materiale.

O armată rusă victorioasă la sfârșitul războiului din Ucraina, spune Institutul pentru Studierea Războiului, ar avea experiență în luptă și ar fi considerabil mai mare decât forțele sale de dinainte de 2022. 

Economia Moscovei s-ar „reface treptat pe măsură ce sancțiunile se erodează în mod inevitabil”, iar armata sa și-ar reface coerența „bazându-se pe o mulțime de experiență câștigată cu greu în lupta cu războiul mecanizat”.

„A ajuta Ucraina să mențină liniile unde se află prin sprijinul militar continuu al Vestului este mult mai avantajos și mai ieftin pentru Statele Unite decât a permite Ucrainei să piardă”, susține institutul american.

O încetare a focului care „îngheață” conflictul ar oferi Rusiei timp și spațiu pentru a se pregăti pentru un nou război. Cu cât Ucraina este capabilă să recâștige mai mult teritoriu, cu atât mai mult spre est ar împinge forțele Kremlinului, concluzionează Institutul pentru Studierea Războiului, conform SkyNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel