Data publicării:
Prețul aurului scade, în ciuda inflației. Ce trebuia, de fapt, să se întâmple
Prețul aurului, conform așteptărilor, nu a reacționat la valul inflaționist ca înainte, iar experții dau vina pe unele măsuri economice.
Ar trebui să fie momentul perfect pentru a deține aur. Metalul galben și-a mărit valoarea în istorie atunci când inflația era ridicată, deoarece este o investiție fizică care poate servi drept depozit de valoare. De asemenea, este de obicei favoritul în perioadele de incertitudine geopolitică, când este văzut ca un refugiu sigur. Dar prețurile aurului nu au crescut. De fapt, acestea au scăzut cu aproape 20% față de vârful recent din martie.
„Investitorii nu au prea multă dorință de a deține aur în mediul actual”, a spus Warren Patterson, șeful de strategie pentru mărfuri al ING.
Prețurile aurului au crescut vertiginos la începutul lunii martie, pe măsură ce temerile legate de consecințele invaziei Rusiei asupra Ucrainei au crescut. De atunci, însă, alte dinamici ale pieței au ieșit în prim-plan și totul din cauza ratelor dobânzilor, scrie CNN. Banca centrală a majorat agresiv ratele dobânzilor în încercarea de a reduce inflația, care rămâne constant ridicată, mai ales că războiul din Ucraina crește prețurile alimentelor și energiei.
Dolarul a predominat în tranzacțiile cu metale prețioase
Rezerva Federală a majorat ratele miercuri cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară, o mișcare fără precedent. De asemenea, a semnalat că mai multe creșteri semnificative ar putea fi pe masă în noiembrie și decembrie. Această acțiune a împins dolarul american la un nou maxim din ultimele două decenii, iar inițiativele au afectat stocurile de la bursă. Dar ele afectează și aurul.
Acest lucrueste cauzat în parte pentru că tranzacțiile cu mărfuri, inclusiv aur și alte metale prețioase, au loc de obicei în dolari. O monedă mai puternică face achiziția mai costisitoare pentru investitorii străini și poate reduce cererea, împingând prețurile în jos.
Obligațiunile pot lua locul aurului
Un alt factor este efectul Rezervei Federale asupra obligațiunilor guvernamentale americane. Randamentele acestor obligațiuni, care sunt la prețuri opuse, au crescut pe măsură ce Rezerva Federală a înăsprit politica. Randamentul trezoreriei americane de referință pe 10 ani a fost ultimul la 3,77%, în creștere de la aproximativ 1,5% la începutul anului. De asemenea, aurul concurează cu obligațiunile guvernamentale ca investiție refugiu sigur. Și atunci când investitorii pot obține profituri mai bune pe cele din urmă, primul pare mult mai puțin atractiv.
Patterson a afirmat că „dacă creșteți ratele dobânzilor, ce ați prefera să dețineți, aur sau ceva care vă va oferi randament.”
Ratele dobânzilor cresc peste tot în lume
Semnele vremurilor se arată. Săptămâna aceasta a arătat clar că băncile centrale nu intenționează să-și schimbe abordarea prea curând, având sarcina de a controla inflația ca prioritate. După ce Rezerva Federală și-a anunțat ultima creștere a ratei, au urmat și altele. Banca Angliei a împins ratele dobânzilor din Regatul Unit la cel mai înalt nivel din 2008. Suedia, Indonezia, Vietnam, Norvegia și Elveția le-au crescut și ele.
Asta înseamnă că este puțin probabil ca aurul să aibă o revenire pe termen scurt. Pentru ca acest lucru să se întâmple, electele inflației ar trebui să se schimbe, a spus Patterson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News