Data publicării:

Președintele UE exprimă regret odată cu moartea lui Navalnîi, în detenție: Avertisment sumbru cu privire la ceea ce face Putin...

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Oponentul rus, Alexei Navalnîi, aflat în detenție, a murit, conform serviciului de închisoare al regiunii Yamalo-Nenets, unde își ispășea sentința, a raportat agenția de știri RT vineri după-amiază.

Președinta Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat condoleanțe la moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, afirmând că președintele rus Vladimir Putin nu se teme de nimic mai mult decât de disidența poporului său.

Exprimând durerea pentru moartea sa, ea a îndemnat oamenii să se unească în lupta pentru a proteja libertatea și siguranța celor care se opun "autocrației".

"Profund tulburată și întristată de știrea morții lui Alexei Navalnîi. Putin nu se teme de nimic mai mult decât de opoziția propriului său popor. Un avertisment sumbru cu privire la ceea ce reprezintă Putin și regimul său. Haideți să ne unim în lupta noastră pentru a proteja libertatea și siguranța celor care îndrăznesc să se opună autocrației," a postat ea pe X.

Potrivit unei declarații, bărbatul în vârstă de 47 de ani a început să se simtă rău după o plimbare și și-a pierdut conștiința. Surse media ruse au indicat că medicii l-au declarat pe Navalnîi decedat după ora locală 14:00.

"Au fost întreprinse toate măsurile necesare de resuscitare, dar nu s-a reușit obținerea unui rezultat pozitiv", au explicat autoritățile, notează ANINews.

"Personalul medical a ajuns imediat, iar o echipă de ambulanță a fost chemată. S-au efectuat măsuri de resuscitare care nu au dus la rezultate pozitive. Paramedicii au confirmat decesul deținutului. Se stabilesc cauzele decesului", se arată în declarația închisorii.

La începutul acestui an, într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Navalnîi a declarat că nu se simte singur și este într-o "dispoziție grozavă", dar își simte lipsa petrecerii timpului cu familia și prietenii față în față. Într-un mesaj de Anul Nou postat pe rețelele de socializare de echipa sa, Navalnîi a spus că aceasta va fi a treia oară "când fac fotografia tradițională de Anul Nou a familiei cu Photoshop."

"Încerc să țin pasul cu timpurile, și de data aceasta am rugat inteligența artificială să mă deseneze. Sper că a ieșit ceva fantastic - nu voi vedea poza până când scrisoarea cu ea nu va ajunge în Yamal," a spus Navalnîi, potrivit CNN.

La acea vreme, își ispășea pedeapsa în colonia de închisoare IK-3 din regiunea autonomă rusă Yamalo-Nenets. Navalnîi a fost închis din ianuarie 2021, când s-a întors la Moscova după recuperarea în Germania de la otrăvirea cu agent neurotoxic pe care a atribuit-o Kremlinului. Înainte de arestul său, a militat împotriva corupției și a organizat ample proteste anti-Kremlin. De atunci, el a primit trei pedepse cu închisoare și a petrecut luni întregi în izolare în colonia penală nr. 6 pentru presupuse încălcări minore. O instanță i-a prelungit sentința lui Navalnîi la 19 ani în urma acuzațiilor de "extremism" și a hotărât că trebuie transferat la o închisoare mai sigură și mai dură. Este demn de menționat că Navalnîi a respins întotdeauna toate acuzațiile îndreptate împotriva sa ca fiind motivate politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel