Președintele Turciei îl îndeamnă pe Putin să mențină deschisă trecerea de ajutoare pentru Siria
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Rusia a respins săptămâna trecută propunerea Națiunilor Unite de a menține deschis punctul de trecere Bab al-Hawa pentru a furniza ajutor umanitar civililor sirieni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să prelungească autorizația pentru livrările transfrontaliere de ajutor umanitar în Siria.

Apelul său de luni a venit în timp ce diplomații s-au străduit să găsească o soluție care ar putea depăși dreptul de veto al Rusiei față de un sistem care a menținut fluxul de ajutor în țara devastată de război din 2014.

”Erdogan a subliniat că acordă importanță extinderii mecanismului transfrontalier în Siria”, a declarat biroul său într-o declarație emisă după discuțiile telefonice după expirarea duminică a mecanismului, potrivit Al Jazeera.

Granița dintre Turcia și Siria de la punctul de trecere Bab al-Hawa este singura modalitate prin care asistența Națiunilor Unite poate ajunge la civili fără a naviga în zonele controlate de forțele guvernamentale siriene.

Rusia, un aliat al Siriei, și-a folosit dreptul de veto asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a respinge propunerile occidentale de a menține deschisă punctul de trecere a frontierei pentru încă un an.

Confruntarea a venit cu tensiuni diplomatice la cote istorice de la invadarea Ucrainei de către Rusia .

Consiliul de Securitate a extins anterior mecanismul transfrontalier după ce acesta a expirat și mai multe surse au declarat că un vot este încă posibil săptămâna aceasta.

Erdogan a încercat să profite de bunele sale relații de lucru atât cu Putin, cât și cu liderii susținuți de Occident de la Kiev pentru a calma tensiunile.

 

Vezi și: 

Vetoul Rusiei în cadrul ONU ar putea bloca livrarea de ajutoare pentru 3 milioane de oameni

Închiderea ultimei rute din Turcia ar pune imediat peste 3 milioane de oameni în pericol de foame.

"În fiecare zi, copiii merg la groapa de gunoi pentru a colecta conserve de aluminiu, pungi de nailon și fier. Apoi le vând, este suficient să cumperi patru  pâini, doar pentru o masă, micul dejun", spune Umm Ali, o mamă siriană care trăiește împreună cu cei șapte copii în tabăra Al-Sadaqah, în zona rurală Idlib din Siria.

ONU spune că numărul sirienilor aflați în nevoie este mai mare decât în ​​orice moment în timpul războiului civil de 11 ani, deoarece amestecul toxic de ani de lupte, pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au devastat economia țării. 

Potrivit Programului Alimentar Mondial (WFP) costul alimentelor a crescut cu 800% în doar doi ani.

 

Camione cu ajutor umanitar pentru taberele de sirieni

Într-un complex turcesc aflat la doar câțiva kilometri de graniță, camioanele sunt încărcate cu ajutor umanitar.

Hakim Froissart este ofițer de logistică pentru WFP în sudul Turciei, unul dintre oamenii cheie care face ca lucrurile să funcționeze fără probleme, a declarat pentru BBC:  "Dacă nu există o rezoluție, nu mai avem nici un mandat pentru a opera. Așa că ar trebui să oprim operațiunile. Și ar trebui să găsim o soluție", adaugă el.

 

Aproximativ 1.000 de camioane încărcate cu ajutoare trec granița în fiecare lună

În ultimele săptămâni, au fost mai multe decât de obicei. Agențiile de ajutor au fost atât de preocupate de potențialul de închidere a trecerii, încât au trimis transporturi suplimentare pentru a acumula un mic surplus pe cealaltă parte.

Întreaga operațiune transfrontalieră  de ajutoare umanitare există doar datorită unui mandat ONU care permite să se întâmple fără permisiunea președintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul Rusiei.

Nord-vestul țării se află în afara controlului său, în mâinile alianței jihadiste Hayat Tahrir al-Sham și a grupărilor rebele susținute de Turcia.

De la hub-ul de la trecerea cu Turcia, ONU și partenerii săi susțin 1,4 milioane. În ciuda acestui fapt, Rusia consideră că suveranitatea președintelui Assad are prioritate și că sarcina de a oferi ajutor ar trebui să fie în mâinile Siriei.

Bab al-Hawa este singura cale de ajutor rămasă. Au mai fost și altele, care permiteau camioanelor să sosească în Siria din Irak și Iordania. Dar Rusia și-a folosit deja dreptul de veto pentru a le închide. 

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU - împreună cu Marea Britanie, SUA, Franța și China - poate bloca orice mandat pe care îl alege. În urmă cu doar câteva luni, a respins o rezoluție care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia și solicita retragerea trupelor...citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel