Președintele Taiwanului face apel către Papa Francisc: ”Războiul cu China nu este o opțiune
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele Taiwanului,Tsai Ing-Wen, i-a scris Papei Francisc pentru a spune că războiul dintre Taiwan și China nu este o opțiune și doar respectând insistența poporului taiwanez asupra suveranității și libertății pot exista legături sănătoase cu Beijingul.  

Vaticanul este considerat de chinezi singurul aliat diplomatic european al Taiwanului, iar Taipei a privit cu îngrijorare cum Papa Francisc își îmbunătățește relațiile cu China. Insula guvernată democratic are legături formale cu doar 14 țări, în mare parte din cauza presiunii chineze, potrivit Agenzia Nova.

În scrisoarea, trimisă ca răspuns la mesajul Papei pentru Ziua Mondială a Păcii de la 1 ianuarie, Tsai a spus că războiul din Ucraina a făcut lumea să aprecieze valoarea păcii și că menținerea securității regionale a devenit un consens important.

”În discursul meu de Ziua Națională de anul trecut, am reiterat că pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt fundamentul dezvoltării relațiilor între strâmtoare și confruntarea armată nu este absolut o opțiune”, a spus Tsai.

”Numai respectând angajamentul poporului taiwanez față de suveranitatea, democrația și libertatea noastră poate exista o bază pentru reluarea interacțiunii constructive peste strâmtoarea Taiwan”, a mai spus președintele Tawanului.

Tsai a mai scris că Taiwanul a trimis ajutor umanitar în Ucraina și a furnizat măști și echipamente de protecție mai multor țări în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece”spera să ofere lumii un Taiwan mai bun”.

”Deși suntem în continuare excluși din Organizația Mondială a Sănătății, suntem convinși că a prelua conducerea în a aduce contribuții pozitive va genera un ”cerc virtuos””, a adăugat ea.

Taiwan s-a plâns în mod repetat că excluderea sa din OMS, din cauza presiunii chineze, a împiedicat eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19. Atât OMS, cât și China au negat acest lucru.

Taiwanul respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei, spunând că doar cei 23 de milioane de oameni ai insulei își pot decide viitorul.

China a organizat exerciții de război lângă Taiwan în august anul trecut, iar Beijingul nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel