Data publicării:

Preşedintele sud-african Zuma spune că a trebuit să-şi "vândă cămaşa" pentru a-şi plăti avocaţii

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma a afirmat vineri că a trebuit să-şi "vândă cămaşa" pentru a-şi plăti avocaţii care îl apără în procesul pentru corupţie în care este judecat, reproşând statului şi acuzatorilor săi că vor să-l ruineze, relatează AFP.

"A trebuit să-mi vând cămaşa pentru a-mi plăti onorariile. Ei vor să nu am avocaţi, se coalizează împotriva mea, dar nu voi plânge, nu-mi este teamă de nimic", a spus Zuma la ieşirea din tribunalul din Pietermaritzburg.

Fostul şef al statului între 2009 şi 2018 este acuzat că a primit 4 milioane de ranzi (260.000 de euro la cursul actual) mită de la grupul francez de apărare Thales pentru a facilita un contract de armament în valoare de aproape 4 miliarde de euro încheiat în 1999.

Cele două părţi au negat în permanenţă aceste acuzaţii.

Avocatul fostului şef al statului au pledat pentru renunţarea definitivă la urmărirea penală în faţa Înaltei Curţi din Pietermaritzburg, care a rămas vineri în pronunţare.

Joi, avocatul său Muzi Sikhakhane a acuzat parchetul că vrea să-i sufoce financiar clientul. "Nu mai are bani (...) Statul îl stoarce ca pe o lămâie pentru ca să nu-şi poată plăti avocaţii", a declarat el în instanţă.

Guvernul a dezvăluit anul trecut că a plătit, de la venirea la preşedinţie în 2009 a lui Jacob Zuma, o sumă de 24,24 milioane de ranzi (1,5 milioane de euro) pentru a-i plăti apărarea în dosarele în care este implicat.

Opoziţia a denunţat un scandal şi l-a constrâns pe actualul şef al statului, Cyril Ramaphosa, să suspende aceste plăţi.

Avocatul "istoric" al lui Jacob Zuma, Michael Hulley, a renunţat recent să mai lucreze pentru el, afirmând în faţa tribunalului că are îndoieli privind solvabilitatea clientului său.

"Am renunţat la avocaţii albi", a declarat vineri fostul preşedinte. "Nu-mi rămân decât avocaţii negri, pentru că ei îşi fac treaba chiar dacă nu au bani", a adăugat el.

Implicat în mai multe scandaluri, preşedintele Zuma a fost nevoit să demisioneze în 2018.

În 2016, el a fost constrâns să ramburseze 500.000 de euro pentru lucrări de "securitate" finanţate din banii contribuabililor la reşedinţa sa privată din Nkandla.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel