Data publicării:

Preşedintele Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu data dizolvării Parlamentului

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenţionează să se adreseze Curţii Constituţionale (CC) referitor la procedura şi data exactă de dizolvare a Parlamentului, informează Radio Chişinău şi INFOTAG.

"Constituţia spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă (acesta) nu reuşeşte să formeze Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. În acest caz, nu prea este clar - trei luni din momentul validării mandatelor (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei şedinţe a Parlamentului - 21 iunie. Juriştii noştri tind spre cea din urma dată. Dar în zilele următoare voi sesiza Curtea Constituţională pentru a clarifica şi această problemă", a spus Igor Dodon miercuri seara la un post de televiziune.

El a amintit că este obligat să convină cu Curtea Constituţională şi asupra decretului său privind dizolvarea Parlamentului şi numirea datei viitoarelor alegeri.

"Având în vedere toate acestea, decretul poate fi semnat la mijlocul lunii iulie. Alegerile trebuie să aibă loc nu mai devreme de 60 de zile de la această dată şi nu mai târziu de 90 de zile. Asta înseamnă că alegerile vor avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie", a apreciat Dodon.

Preşedintele Republicii Moldova a mai spus că, după decizia Curţii Constituţionale privind procedura de înaintare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate a devenit mai mare.

Miercuri, Curtea Constituţională a hotărât că "presedintele nu poate înainta un candidat la funcţia de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului". Curtea a subliniat că pentru a propune un candidat la funcţia de premier, şeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituţional în persoana preşedintelui Parlamentului, ca reprezentant al forului legislativ. De asemenea, trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea Parlamentului în şedinţe, adică Biroul permanent şi preşedintele Parlamentului, potrivit unui comunicat al Curţii. În acelaşi timp, Curtea Constituţională a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte grupurile parlamentare în eventualitatea desemnării unui candidat la funcţia de premier.

Parlamentul de la Chişinău - constituit în urma alegerilor din 24 februarie - nu şi-a ales încă organele de conducere din cauza imposibilităţii formării unei coaliţii majoritare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel