Urmărește emisiunea live
Președintele Republicii Moldova confirmă participarea la Summitul pentru Pace: Europa este casa noastră
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres
Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a avut o convorbire telefonică cu președintele Moldovei, Maia Sandu.

"În timpul apelului nostru, am felicitat-o pe președinta Moldovei, Maia Sandu, cu ocazia Zilei Europei. Ne-am concentrat pe integrarea noastră în UE. Europa este casa noastră comună și securitatea sa se bazează pe pacea justă în Ucraina. Summitul inaugural pentru pace din iunie poate deschide calea către o astfel de pace. Îi sunt recunoscător președintei Sandu pentru confirmarea participării sale," a spus Zelenski, potrivit X.

De asemenea, el a mulțumit președintelui Moldovei pentru confirmarea participării la Summitul pentru Pace.

Președintele Consiliului European confirmă participarea la Summitul pentru Pace

Președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o convorbire telefonică cu președintele Volodymyr Zelenski, și-a confirmat participarea la Summitul Global pentru Pace din Elveția, în luna iunie.

"Am confirmat participarea mea la summitul pentru pace din Ucraina, în 15-16 iunie. Chem toți liderii globali să sprijine acest efort de pace al Elveției," a declarat Michel.

El a mai subliniat că este "încântat să informeze" liderul ucrainean că UE a ajuns la un acord politic privind utilizarea profiturilor extraordinare provenite din activele rusești imobilizate în beneficiul Ucrainei.

Summitul Global pentru Pace va avea loc în Elveția în perioada 15-16 iunie, la care se așteaptă să participe șefii de stat și de guvern din toate continentele. Țările participante lucrează la stabilirea unei poziții comune de negociere și planifică să o transmită Rusiei.

Formula pentru Pace a Ucrainei este un mecanism diplomatic oferit de Ucraina pentru a obține un sfârșit just al războiului declanșat de Rusia.

Clauzele Formulei includ securitatea radiologică și nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, implementarea Cartei Națiunilor Unite și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale, retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților, restabilirea justiției, compensarea daunelor, un tribunal special, contracararea ecocidului, prevenirea escaladării și confirmarea sfârșitului războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel