Președintele Poloniei, la Davos: Arme, arme și iar arme pentru Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele polonez Andrzej Duda participă la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, participă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Acesta a insistat ca aliații Ucrainei să furnizeze mai multe arme Kievului, inclusiv tancuri, potrivit Agerpres.

Președintele polonez și-a susținut declarațiile, în cadrul secțiunii „În apărarea Europei“ prin promisiunea Varșoviei de a trimite ucrainenilor „circa 14“ tancuri Leopard de fabricație germană.

„Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai amplu pentru Ucraina. Aşadar, sperăm că sunt câţiva parteneri, câţiva aliaţi care vor da Ucrainei tancuri. (...) Sperăm că va participa şi producătorul acestor tancuri“, a spus președintele polonez.

„A existat un singur mesaj: arme, arme şi iar arme. Acesta este cel mai important element al acestui joc“, a mai spus Duda, citându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, car a cerut de curând furnizarea de tancuri leopard II, necesare Kievului pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forțele ruse. Deși Polonia și Regatul Unit al Marii Britanii au sărit în ajutorul Ucrainei, cancelarul german Olaf Scholz a rămas reticent și a ajuta Kievul cu tancurile solicitate.

De asemenea, și premierul polonez Mateusz Moraweicki s-a declarat un susținător al Ucrainei, acesta spunând că „înfrângerea Ucrainei ar fi un preludiu pentru al Treilea Război Mondial“.

CITEȘTE ȘI     -    Forumul de la Davos. Pentru prima dată se discută despre „sfârșitul erei globalizării”. Economist: Cred că există o recunoaștere că acea epocă se termină

Bild a susținut recent că Ucraina ar putea primi de la Germania temutele tancuri Leopard II, dar acest lucru se poate întâmpla cel mai devreme în anul 2024. Totodată, ministrul Afaceriloe Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a criticat autoritățile de la Berlin pentru incapacitatea de a-și asuma trimiterea de tancuri în Ucraina fără acordul SUA.

„Chiar dacă Germania are anumite argumente raționale pentru a nu face acest lucru, Germania oricum o va face în final. Am văzut deja acest lucru cu obuzierele autopropulsate, cu sistemul antiaerian IRIS-T și, cel mai recent, cu sistemele Marder și Patriot”, a declarat Kuleba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel