Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, mesaj pentru Klaus Iohannis
Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, i-a mulţumit preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru 'poziţia fermă de susţinere a noii majorităţi parlamentare şi coaliţiei guvernamentale', într-un mesaj transmis vineri cu ocazia unei întrevederi cu consilierul prezidenţial pentru politica externă a României, Bogdan Aurescu, care se află într-o vizită la Chişinău, informează Ziarul Naţional şi portalul Deschide.md, citând un comunicat al legislativului moldovean.
Greceanîi a afirmat că poziţia exprimată de Klaus Iohannis şi de poporul român este una 'foarte importantă' pentru Republica Moldova în contextul crizei politice de la Chişinău. 'Apreciem transmiterea de către preşedintele României a scrisorii către preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene privind situaţia din Republica Moldova', a declarat Zinaida Greceanîi, despre care Ziarul Naţional din Chişinău scrie că este exponenta partidului care a lansat în repetate rânduri 'mesaje de ură la adresa României'.
Aceasta l-a informat pe oficialul de la Bucureşti că parlamentul moldovean este funcţional şi că au fost create toate organele de lucru, inclusiv aleşi vicepreşedinţii şi create comisiile permanente.
Bogdan Aurescu a transmis mesajul preşedintelui României
La rândul său, Bogdan Aurescu a transmis mesajul preşedintelui României, care îndeamnă autorităţile Republicii Moldova să soluţioneze criza politică pe cale paşnică, cu calm şi reţinere de la acţiuni violente. În acelaşi timp, Bogdan Aurescu a discutat cu liderii grupurilor parlamentare ale Blocului 'ACUM' (PAS şi PPDA), Maia Sandu şi Andrei Năstase, notează Ziarul Naţional.
Lidera Partidului Socialist (prorus), Zinaida Greceanîi, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al parlamentului moldovean în urma alianţei formate la sfârşitul săptămânii trecute dintre socialişti şi Blocul ACUM, declarat proeuropean. În acest context, ziarul Timpul din Chişinău aminteşte că Zinaida Greceanîi nu a manifestat întotdeauna sentimente favorabile României. Mai exact, la 8 aprilie 2009, pe când era prim-ministru, ea l-a expulzat pe ambasadorul României la Chişinău, acuzat de regimul comunist de organizarea protestelor din 7 aprilie. La fel, prin decizia cabinetului de miniştri condus de Greceanîi au fost introduse vize de intrare în Republica Moldova pentru cetăţenii români. Mai mult, în cursul protestelor de la începutul lunii aprilie 2009, Zinaida Greceanîi a ameninţat că împotriva manifestanţilor paşnici vor fi folosite armele dacă vor mai ieşi în stradă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News