Data publicării:

Președintele palestinian Abbas către Blinken: „Respingem evacuarea forțată a poporului nostru din Gaza”

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Președintele palestinian Abbas pune piciorul în prag!

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut, joi, „încetarea imediată a agresiunii” împotriva poporului palestinian, această fiind prima sa declarație publică după ce teroriștii Hamas au lansat atacul odios împotriva civililor israelieni, la începutul weekend-ului trecut,

Vineri,  Abbas l-a înștiințat pe secretarul de stat american Antony Blinken, în Amman, că „respinge evacuarea forțată” a palestinienilor din Gaza, relatează Reuters via agenția oficială de știri palestiniană WAFA.

Acesta a declarat că un astfel de eveniment ar constitui o „a doua Nakba”, referindu-se la deplasarea în masă a palestinienilor în timpul războiului din 1948 în legătură cu înființarea Israelului, adăugând că aceste coridoare umanitare trebuie să fie permise imediat în enclavele costiere blocate pentru a preveni o catastrofă umanitară.

Organizaţiile umanitare ale ONU cer Israelului să anuleze ordinul de evacuare a nordului Fâşiei Gaza

La fel ca întreaga populație din Gaza, și personalul Organizației Națiunilor Unite este afectat de acest ultimatum, precum și cele 440.000 de persoane strămutate care și-au căutat refugiu în școli și alte facilități administrate de organizație în această regiune palestiniană.

Purtătorul de cuvânt al ONU de la Geneva, Orlando Gomez, a declarat, potrivit Agerpres, că înalți oficiali ai Națiunilor Unite, în special coordonatoarea umanitară din regiune, Lynn Hastings, depun eforturi pentru a convinge autoritățile israeliene să revină asupra ordinului, având în vedere imposibilitatea de a-l pune în aplicare.

Și Organizația Mondială a Sănătății s-a alăturat criticilor la adresa ordinului de evacuare în masă emis de Israel. Un purtător de cuvânt al instituției a subliniat că este imposibil să fie transferate persoane extrem de bolnave sau grav rănite din nordul Fâșiei Gaza.

"A muta astfel de oameni este o condamnare la moarte", a afirmat purtătorul de cuvânt Tarik Jasarevic.

Ordinul de evacuare afectează aproximativ 1,1 milioane de persoane în această regiune dens populată a Palestinei, unde trăiesc peste 2 milioane de oameni, conform informațiilor furnizate de ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel