Preşedintele nu mai are dreptul să ceară urmărirea penală a unui ministru
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Parlamentarii  Comisiei  comune a Parlamentului privind revizuirea Constituţiei au decis, luni, scoaterea din corpul legii fundamentale a prevederii potrivit căreia şi şeful statului avea dreptul să ceară urmărirea penală a primului-ministru şi a membrilor Guvernului. Amendamentul a fost formulat de către grupul UDMR.

Viitoarea Constituție îi interzice președintelui de a mai cere urmărirea penală a unui ministru.  Amendamentul, care a fost adoptat cu majoritate de voturi favorabile şi cu o singură abţinere, prevede modificarea articolului 109, alin. 2 din Constituţie în următorul sens: "Parlamentul, în şedinţă comună a celor două Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmărirea penală a primului-ministru şi a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În cazul aprobării cererii de urmărire penală a membrilor Guvernului, primul-ministru va înainta Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o cerere motivată de suspendare din funcţie a acestora. Suspendarea din funcţie se va decide în şedinţa comună a celor două Camere. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

În forma actuală a Constituţiei, articolul în discuţie prevedea că: "Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel