Data actualizării:
Data publicării:

După Schengen, urmează UE? Macron spune că Uniunea ar putea muri în 2-3 ani: Ieșim de pe piață

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Emmanuel Macron, președintele Franței, a făcut declarații cu privire la competitivitatea UE.

CITEȘTE ȘI: Lupta președintelui francez Emmanuel Macron pentru apărarea acordului comercial dintre UE și Canada

Washingtonul și Beijingul lasă Uniunea Europeană în urmă, a declarat președintele francez Emmanuel Macron. „Fostul nostru model a luat sfârșit. Reglementăm prea mult și investim prea puțin. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieși de pe piață”, a avertizat el miercuri în timpul unei discuții în cadrul reuniunii Dialogului Global de la Berlin.

„Uniunea Europeană ar putea muri, suntem în pragul unui moment foarte important”, a adăugat el.

Președintele francez a susținut că Europa rămâne în urma Statelor Unite și a Chinei în dosare-cheie precum schimbările climatice, inteligența artificială, apărarea și securitatea.

Avertisment lansat de un fost președinte al Băncii Centrale Europene

Fost președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a lansat un avertisment similar într-un raport publicat în septembrie, afirmând că Uniunea Europeană se confruntă cu o „provocare existențială” dacă nu își transformă radical economia pentru a-și spori competitivitatea.

Macron a declarat că sprijină pe deplin concluziile lui Draghi și că Europa ar trebui să se grăbească să le pună în aplicare. „Cred că este foarte adevărat, suntem în pericol”, a spus el.

„Ei investesc mult mai mult, sunt mult mai în avans”, a spus președintele francez, adăugând că, dacă ne uităm la produsul intern brut pe cap de locuitor, în ultimele trei decenii, SUA a livrat o creștere de 60%, Europa a livrat doar 30%.

„Și nu este sustenabil cu modelul social pe care îl avem”, a adăugat Macron.

VEZI ȘI: Președintele francez Macron a pledat pentru ”o nouă ordine internațională”: Va trebui să regândim relația noastră cu Rusia

Aprofundarea pieței unice și simplificarea reglementărilor

Președintele Macron a susținut că, pentru a fi competitivă în actuala ordine mondială multipolară, Uniunea Europeană ar trebui să aprofundeze piața unică și să își simplifice reglementările.

„Dacă vrem în mod clar să fim mai competitivi și să avem locul nostru în această ordine multipolară, mai întâi avem nevoie de un șoc de simplificare”, a spus Macron.

Vorbind despre comerț, președintele francez a spus că dacă China și SUA nu respectă regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), nici UE nu ar trebui să le respecte.

„Acum 25 de ani am crezut că odată cu aderarea Chinei la OMC, aceasta va respecta legile. Nu este cazul”, a spus el, adăugând că, în 2022, SUA au decis, de asemenea, să nu respecte normele OMC referitoare la Legea privind Reglementarea Pescuitului.

„Și am o sugestie”, a spus el, ”atunci când atât SUA, cât și China nu respectă regulile, nu ar trebui să fim singurii din cameră care doar respectă regulile. Acest lucru nu funcționează. Nu sugerez să încercăm să devenim protecționiști, aceasta este o lume îngrozitoare, dar măcar să fim corecți. Cu industria noastră, cu fermierii noștri, cu oamenii noștri”, a adăugat el, conform POLITICO.

VEZI ȘI: China şi Europa pun pe butuci livrările Tesla

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel