Preşedintele Joe Biden doreşte să întărească relaţia SUA cu Finlanda 
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Bden: Avem un parteneriat de lungă durată, relaţii foarte bune şi sper să le putem consolida, între Statele Unite, Finlanda şi toate ţările nordice
Bden: Avem un parteneriat de lungă durată, relaţii foarte bune şi sper să le putem consolida, între Statele Unite, Finlanda şi toate ţările nordice
Preşedintele Joe Biden a apreciat vineri că există în prezent 'o oportunitate de a consolida relaţia' dintre Statele Unite şi Finlanda, în cadrul întrevederii cu omologul său finlandez Sauli Niinisto în care nu a fost abordată deschis o posibilă aderare la NATO, informează AFP.

Finlanda, ţară care se învecinează cu Rusia,'este un aliat important al Statelor Unite, un partener puternic în probleme de apărare şi un partener al NATO pentru a consolida securitatea în Marea Baltică', a declarat preşedintele american în Biroul Oval.

'Vreau să vă mulţumesc pentru conducerea dumneavoastră. Avem nevoie de ea astăzi', a spus preşedintele finlandez Sauli Niinisto.'Avem un parteneriat de lungă durată, relaţii foarte bune şi sper (...) să le putem consolida, între Statele Unite, Finlanda şi toate ţările nordice', a adaugă el. Niciunul din cei doi lideri nu a menţionat chestiunea unei posibile aderări a Finlandei la NATO.

Vezi și: Volodimir Zelenski critică decizia NATO de a nu implementa o zonă de excludere aeriană în Ucraina

Invadarea Ucrainei de către Rusia a stârnit dezbateri aprinse în Finlanda cu privire la aderarea sau nu la Alianţa Nord-Atlantică, un sondaj recent arătând că, pentru prima dată, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării. Preşedintele finlandez a manifestat o abordare moderată, încercând să calmeze dezbaterea.

El a declarat joi că 'în mijlocul unei crize acute este deosebit de important să ne păstrăm capul limpede şi să evaluăm cu atenţie impactul crizei din Ucraina asupra siguranţei noastre'. Aderarea la NATO a Finlandei, eventual împreună cu Suedia, ar stârni furia Moscovei, care nu doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să se extind şi mai mult în vecinătatea sa, precizează Agerpres.

Suedezii, favorabili aderării la NATO

Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO, schimbarea opiniei publice fiind determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, conform unui sondaj publicat vineri, relatează AFP.

Într-o lună, numărul susţinătorilor unei aderări în rândul opiniei publice a crescut cu nouă puncte procentuale, ajungând la un record absolut de 51%, în timp ce procentul celor care se opun a scăzut la 27%, o reducere de zece puncte procentuale, conform acestui sondaj al Institutului Demoskop.

Procentul indecişilor rămâne aproximativ la fel, la 22%, mai relevă sondajul, publicat de cotidianul Aftonbladet.

Suedia şi Finlanda sunt oficial nealiniate, chiar dacă sunt partenere ale NATO de la mijlocul anilor 1990 şi au întors pagina neutralităţii lor la sfârşitul Războiului Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel