Data publicării:
Preşedintele Iohannis, la Summitul NATO. Alianța va sărbători 75 de ani
În perioada 9-11 iulie 2024, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care se va desfășura la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii.
Summitul din acest an marchează 75 de ani de la înființarea NATO, alianța politico-militară considerată cea mai puternică din istorie.
Administrația Prezidențială a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că acest summit este unul aniversar, subliniind importanța unității, solidarității și hotărârii Aliaților, mai ales în contextul dificil creat de războiul împotriva Ucrainei. De asemenea, 2024 marchează două decenii de la aderarea României la NATO, o apartenență ce a oferit cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istoria țării.
"România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta", se arată în comunicat. Președintele Klaus Iohannis va sublinia la Washington că apartenența la NATO este un fundament solid al dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică.
Summitul va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv sesiuni cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific. Unul dintre punctele centrale ale întâlnirii va fi adoptarea unor decizii importante privind sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, oferind astfel mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii aliați vor discuta despre întărirea și modernizarea posturii de descurajare și apărare colective.
De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina. Președintele Iohannis va evidenția în sesiunile de lucru importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, conform Articolului 5 al Tratatului NATO. În acest sens, va susține deciziile Aliaților privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, solicitând o atenție sporită Flancului Estic și regiunii Mării Negre, considerată de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Potrivit Administrației Prezidențiale, România va sprijini pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina, evidențiind că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul de la București din 2008 și cel de la Vilnius din 2023. De asemenea, președintele Iohannis va pleda pentru continuarea sprijinului pentru partenerii vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, și pentru creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere.
În cadrul summitului, liderii NATO vor discuta și despre consolidarea rezilienței, răspunsul Alianței la amenințările din Sud și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO. "În arhitectura geopolitică a lumii, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va continua să asigure cadrul necesar cooperării pe zona de securitate și de consolidare a încrederii reciproce între Aliați, oferind cetățenilor spațiului euroatlantic nivelul de securitate necesar prezervării valorilor democratice și a calității vieții", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News