Data publicării:

Președintele Georgiei refuză să semneze un proiect de lege anti-LGBTQ+

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a ales să nu interzică căsătoriile între persoane de același sex și adopțiile de către aceste cupluri.

Președintele Georgiei a refuzat să promulge o lege destinată să restrângă semnificativ drepturile LGBTQ+, la câteva săptămâni după ce legislația controversată a fost adoptată de parlamentul țării.

Luna trecută, parlamentul Georgiei a fost puternic criticat după ce a aprobat legea, care impune interdicții drastice asupra căsătoriilor între persoane de același sex, adopțiilor efectuate de cupluri de același sex și restricții asupra intervențiilor de schimbare a genului.

Legea, care reflectă legislația adoptată în Rusia vecină, urmărește de asemenea să interzică evenimentele de tip Pride și să cenzureze reprezentările persoanelor LGBTQ+ în filme și cărți.

Biroul președintelui Salome Zourabichvili a declarat că aceasta a ales să nu aprobe legislația

Miercuri, biroul președintelui Salome Zourabichvili a declarat că aceasta a ales să nu aprobe legislația. „Președintele Zourabichvili a refuzat să semneze proiectul de lege și l-a returnat parlamentului fără drept de veto", a spus purtătorul său de cuvânt pentru AFP. Proiectul de lege este așteptat să fie semnat în schimb de șeful parlamentului.

Legislația a alimentat tensiunile în țara polarizată, unde alegerile parlamentare urmează să aibă loc la sfârșitul lunii. Analiștii au descris scrutinul ca fiind un test crucial pentru a determina dacă Georgia, odată una dintre cele mai pro-occidentale foste state sovietice, se îndreaptă spre Rusia.

Activistii pentru drepturi susțin că proiectul de lege privind „valorile familiale” va marginaliza și mai mult comunitatea vulnerabilă LGBTQ+ din țară și ar putea potența violența împotriva acesteia. Diplomatul de vârf al UE, Josep Borrell, a criticat votul, la care politicienii din opoziție au făcut boicot. Borrell a declarat pe rețelele sociale că proiectul de lege va „crește discriminarea și stigmatizarea”.

Crime împotriva comunității LGBTQ - Cunoscutul actor și model transgender Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost găsită în apartamentul ei, înjunghiată mortal

La o zi după ce proiectul a fost adoptat în parlament, cunoscutul actor și model transgender Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost găsită în apartamentul ei, înjunghiată mortal.

Activistii au legat moartea ei de o creștere a violenței împotriva persoanelor LGBTQ+, în contextul înăspririi poziției partidului de guvernământ Visul Georgian față de drepturile homosexualilor.

„Există o corelație directă între utilizarea discursului instigator la ură în politică și crimele de ură”, a declarat Centrul pentru Justiție Socială, un grup de apărare a drepturilor omului cu sediul în Tbilisi, într-un comunicat de presă ca reacție la asasinat.

Anul trecut, sute de opozanți ai drepturilor gay au năvălit într-un festival LGBTQ+ din Tbilisi, forțând anularea evenimentului, în timp ce în luna mai zeci de mii de oameni s-au alăturat membrilor partidului de guvernământ într-o marș organizat de Biserica Ortodoxă conservatoare pentru a promova „valorile familiale tradiționale”.

În ultimii ani, președintele țării a fost din ce în ce mai în dezacord cu Visul Georgian. La începutul acestui an, Zourabichvili a pus veto asupra legii „agenților străini”, ce obliga organizațiile din societatea civilă și mass-media care primesc mai mult de 20% din venituri din străinătate să se înregistreze ca „servind interesele unei puteri străine”.

Veto-ul ei a fost ulterior anulat de parlament, unde partidul Visul Georgian deține majoritatea, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel