Președintele din Sri Lanka va demisiona pe 13 iulie. Furia protestatarilor, de neoprit, după ce țara a intrat în faliment
Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, va demisiona pe 13 iulie.
Preşedintele Sri Lankăi, Gotabaya Rajapaksa, a acceptat să demisioneze săptămâna viitoare, transmite Agerpres. El a aluat această decizie sâmbătă, la câteva ore după ce fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari şi după manifestaţii uriaşe la Colombo, provocate de criza catastrofală care afectează ţara, relatează AFP.
"Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie", a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.
Doi apropiaţi ai preşedintelui demisionaseră fără să mai aştepte anunţul: şeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidenţial.
Și premierul anunțase că va demisiona
Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe, indicând că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională.
Dar aceasta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa lui, şi au incendiat-o, fără a răni pe nimeni. Potrivit unei surse, preşedintele srilankez s-a îmbarcat la bordul unei nave militare, îndreptându-se spre apele teritoriale din sudul insulei. Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.
VEZI ȘI: Premierul din Sri Lanka, gata să demisioneze. Update: Reședința sa, incendiată de protestatari
Proteste masive în Sri Lanka, țară intrată în faliment. Chirieac: Vor fi probleme ce vor conduce, în final, la zeci, sute de mii de victime
"Efectele perverse ale agresiunii ruse din Ucraina, ce au condus la criza alimentară, criza energetică, vor fi resimțite, în primul rând, în ţările avansate, de pildă, din Europa Occidentală sau din SUA şi în cele mai sărace state ale lumii. Sri Lanka este unul dintre ele. Acolo va fi şi foametea, acolo va fi cu adevărat lipsa de energie, adică blackout total. Acolo vor fi probleme ce vor conduce, în final, la zeci, sute de mii de victime, oameni care vor muri din aceste cauze. Sri Lanka este doar vârful icebergului, din mare nefericire", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.
Inflaţia a ajuns, în acest moment, la 54%. Se cere, deja, un ajutor internațional. De altfel, şi premierul din Sri Lanka a spus că ţara este în faliment.
Întrebat în ce condiţii poate veni acest ajutor, analistul politic a spus că "există un obicei al statelor avansate să ajute cele mai sărace state ale lumii, în special cu resurse alimentare de bază, altminteri şi medicamente. Cu energia este mult mai dificil. Aceste state nu au rezerve de electricitate - nu avansate, ci de nivel primar. Este foarte greu cu petrolul, în acest moment, fiindcă este scump.
Câte ceva se va face, cum se face în fiecare an, dar nu înseamnă că scoţi tara din criză. De altfel, vedeţi că tipul ăsta de demonstraţii există şi în Europa Occidentală. Au fost în toate marile ţări de pe continentul nostru. În România nu au fost, fiindcă nu avem sindicat. Dar în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Spania, în Italia, sindicatele au scos oamenii în stradă. Sigur, lucrurile sunt total diferite. Sri Lanka, faţă de orice ţară europeană, are foarte puţine lucruri în comun. Dar, iată, se vede această violență extremă care porneşte acolo". Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News