Președintele Consiliului European, vizită în România. Se întâlnește cu Klaus Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine astăzi în România. 

Charles Michel va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi înalţi demnitari vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor da declarații comune. Preşedintele Klaus Iohannis a participat, săptămâna trecută, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.

Iată ce arată programul președintelui Klaus Iohannis, de la ora 15:00: 

Primirea Președintelui Consiliului European, Charles Michel, la Palatul Cotroceni

- Primire în Holul de Onoare și fotografie oficială 

- Convorbiri tête-à-tête

- Convorbiri oficiale

- Declarații de presă comune. 

Ce a declarat Klaus Iohannis înainte de Consiliul European de primăvară

”Avem peste câteva minute Consiliul European de primăvară, cu o agendă foarte bogată. Chiar la început, acum, avem o întâlnire cu Secretarul General ONU. Vom discuta chestiunea care ne preocupă pe toți: războiul din Ucraina, cum poate fi ajutată Ucraina, cum poate fi prevenită criza alimentară globală. Acestea sunt temele cele mai importante în prima parte, eu voi reitera ce am mai spus și lucrul în care cred – noi trebuie să fim uniți, de partea Ucrainei, trebuie să fim solidari cu Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziție puternică și noi putem să facem multe lucruri. De exemplu, România, știți bine, a ajutat Ucraina din prima zi și pe ucrainenii care au venit în România și pe cei care au rămas în Ucraina. Am construit un sistem de logistică care a permis exportul cerealelor ucrainene – peste jumătate din exportul lor s-a realizat prin căile logistice din România.

Vom discuta, sigur, și alte aspecte legate de aceste circumstanțe. Consiliul propriu-zis va continua cu teme extrem de importante legate de economie, de Piața Unică, de competitivitate. Vom discuta care vor fi cele mai bune metode pentru a preveni dezindustrializarea Europei, deci pentru a permite industriilor performante să rămână în Europa, vom discuta despre energie – cum putem să prevenim acele creșteri complet contra-productive de prețuri la energie, cum putem să asigurăm carburanții pentru iarna care va veni, atât gaz, cât și petrol.

Iar un punct special pe care l-aș menționa - în Concluzii, noi am reușit, colegele și colegii noștri s-au implicat foarte mult, am reușit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene și acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, evident, dar și pentru noi și pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa” a fost declarația președintelui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel