UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. Declarații comune/ VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Preşedintele Consiliului European a fost primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis într-o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene.

UPDATE 2: "Vom porni discuţia pe liniile trasate împreună prin Declaraţia de la Granada, din octombrie 2023, care a marcat debutul procesului de definire a orientărilor şi a priorităţilor noastre strategice pentru 2024-2029 şi a identificat printre temele prioritare: securitatea şi apărarea, extinderea, implicarea Uniunii Europene la nivel mondial, rezilienţa şi competitivitatea, energia şi migraţia. România este profund angajată, în fiecare zi, în avansarea tuturor acestor priorităţi ale Uniunii şi putem contribui semnificativ la acest proces, inclusiv pe baza experienţei noastre ca stat care a aderat mai recent şi care se află în imediata vecinătate a războiului din Ucraina", a spus președintele, după întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a subliniat că, din perspectiva României, în următorii ani, la nivelul Uniunii Europene este necesară concentrarea pe "consolidarea construcţiei europene", referindu-se în special la securitate şi apărare.

"Este prioritatea noastră principală şi perspectiva din care privim la Bucureşti şi procesul de extindere a Uniunii Europene: ca o investiţie strategică, pe termen lung, în securitatea noastră comună", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că, în ceea ce priveşte conectivitatea, România îşi doreşte o Europă bine ancorată în lanţurile de aprovizionare la nivel global, iar un rol strategic în acest sens îl are Marea Neagră.

"În acelaşi timp, este important să vedem conectivitatea şi ca vector de aprofundare a integrării în interiorul Uniunii", a adăugat şeful statului.

Referitor la Piaţa Unică, el a punctat că aceasta rămâne un pilon fundamental al proiectului european şi cel mai bun instrument pentru a consolida creşterea şi rezilienţa, inclusiv pentru a face faţă şocurilor externe.

"Voi pleda pentru stimularea competitivităţii, menţinerea coeziunii în cadrul Pieţei Interne şi condiţii echitabile de concurenţă în Uniune şi în raport cu partenerii externi", a mai spus Iohannis.

Preşedintele României a arătat că discuţiile cu privire la Agenda strategică a UE vor scoate în evidenţă unitatea şi angajamentul comun al statelor membre de a găsi soluţii la problemele prioritare pentru cetăţenii şi de a întări Uniunea într-un moment-cheie al existenţei sale.

"Ne aşteaptă provocări majore, dar avem şi lecţiile învăţate ale ultimilor cinci ani extrem de dificili, în care Uniunea a dovedit că este rezilientă, adaptabilă şi capabilă să-şi protejeze cetăţenii", a completat şeful statului, potrivit Agerpres.

"Vă felicit pentru paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Charles Michel

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat, miercuri, pe Klaus Iohannis pentru aderarea parţială a României la spaţiul de liberă circulaţie europeană.

"Vă felicit pentru paşii importanţi făcuţi privind aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului român.

La 31 martie, România şi Bulgaria au intrat în spaţiul Schengen aerian şi maritim.

"Sunt convins că veţi paşi suplimentari în acest sens", a afirmat preşedintele Consiliului European, potrivit Agerpres.

Știre inițială: Înainte de această reuniune la care vor participa şi premierii Belgiei, Ungariei şi Croaţiei, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Consiliului European vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi vor susţine declaraţii de presă comune.

Ulterior, va avea loc întâlnirea de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene împreună cu premierul Belgiei, Alexander De Croo, premierul Ungariei, Viktor Orban, şi premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic.

Discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni

"Consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024 - 2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii. Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului UE la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene", a informat, marţi, Administraţia Prezidenţială.

Discuţiile de pregătire a Agendei strategice pentru următorul ciclu instituţional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an, conform Agerpres.

DECLARAȚII DE PRESĂ COMUNE VIDEO:

                                             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel