Data publicării:
Președintele Colegiului Medicilor, prof. univ. dr. Cătălina Poiană: România are un potențial medical imens și cred în el
Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, lansează un îndemn către autoritățile locale abia alese după scrutinul electoral ce s-a încheiat.
,,Dezvoltați sistemul medical care intră în atribuțiile instituțiilor unde dumneavoastră veți începe noi mandate sau veți continua într-un nou mandat. Finațați corespunzător și numiți sau organizați concurs, după caz, în care criteriile performanței și al abilităților să fie cele câștigătoare’’.
Prof. Dr. Cătălina Poiana subliniază importanța creării, dezvoltării și menținerii în România a medicilor, dar și dezvoltarea de facilități din partea autorităților locale pentru atragerea medicilor și a-i determina să aleagă și localități unde este mare nevoie de medici.
Medicii, alături de asistenții medicali și alte categorii de personal, asigură funcționarea sistemului medical românesc de sănătate, atât în prezent, cât și în viitor.
România are o școală medicală performantă, dar este extrem de importantă dezvoltarea mentoratului, precum și a aptitudinilor practice ale medicilor.
În același timp, este necesar ca autoritățile centrale, dar și locale, să găsească resurse pentru a satisface nevoile profesionale ale medicilor români și pentru a-i face să rămână în țară.
“În mod intenționat am scris a-i face să rămână în țară, și nu să îi țină în țară. Abia s-au încheiat alegerile locale , iar în câteva luni cei care au fost aleși primari și președinți de consilii județene își vor începe mandatele. Consider că o direcție extrem de importantă este dezvoltarea medicinei la nivel național, în teritoriu, atragerea medicilor în localități unde astăzi avem deficit de medici. Aici, autoritățile locale trebuie să dezvolte strategii de atragere a medicilor și vorbim, bineînțeles, de o dezvoltare în general în zonele respective, ceea ce va face să scadă presiunea pe spitalele din București, care, în anumite situații și pe anumite patologii, duc greul prin tratarea unor cazuri complexe”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
De asemenea, pentru dezvoltarea optimă a resursei umane în sănătate și pentru a asigura rezolvarea rapidă a unor probleme cu care se confruntă populația, în special pacienții, trebuie întărite, din punct de vedere medical, orașele unde funcționează Universități de Medicină și Farmacie. Acolo sunt necesare centre de excelență, pentru că în aceste orașe avem reuniți experți care se pot supracalifica, pentru a ajuta, în cel mai complex mod, pacienții cu diverse patologii, pentru a dezvolta și menține practic o resursă umană supracalificată.
“România are un potențial medical imens și cred în acest potențial. Totuși, trebuie să găsim soluții la problemele cu care se confruntă astăzi medicul român. Aceste soluții pot fi găsite doar prin discutarea și identificarea problemelor existente și implementarea soluțiilor optime, dar aici trebuie să existe voință și asumare politică”, a mai transmis prof. univ. dr. Cătălina Poaină, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Colegiul Medicilor din Municipiul București este cel mai mare colegiu teritorial din România, reprezentând interesele medicilor și promovând dezvoltarea profesiei medicale pentru a răspunde eficient provocărilor din sistemul de sănătate, un sistem care știm toți în mulți ani a fost subfinanțat, finanțare care vedem că și acum naște discuții și cel mai recent exemplu este reprezentat de problema resurselor financiare alocate medicinei de ambulatoriu.
Vă mulțumesc”, transmite Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News