Urmărește emisiunea live
Preşedintele CNCD se recuză: unul dintre preoţii care au semnat apelul maghiarilor l-a cununat religios
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

DeCe News a semnalat un apel al comunităţii maghiare din Baia Mare, care îi îndemna pe cetăţenii de etnie maghiară să nu se căsătorească cu românii. Apelul a fost semnat de preoţi şi înalte oficialităţi maghiare sub numele „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, susţine că ştie foarte bine acest manifest, dar, din motive personale, se va recuza în şedinţa în care apelul va fi luat în considerare.

Csaba Asztalos a precizat pentru DeCe News că unul dintre preoţii care au semnat documentul l-a cununat religios şi preferă să se recuze. "Eu nu voi vota, dar, fiind din Baia Mare ştiu mai bine problema. Deci acel document îi jigneşte în primul rând pe maghiari, nu se pomeneşte niciunde de români. Asta este părererea mea personală", a spus Csaba Asztalos.

Preşedintele CNCD a explicat la baza acestui apel stau  mai mulţi factori. Semnatarii sunt îngrijoraţi de scăderea numărului de maghiari de la 25.000 la 15.000 şi de calitatea scăzută a învăţământului în limba maghiară. Asztalos consideră că un alt factor este prezenţa celor trei partide politice maghiare în zonă şi presiunile puse de acestea. "Eu cred că nu eşti nici mai deştept, dar nici mai prost dacă nu semnezi acest apel", a precizat preşedintele CNCD.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ia în considerare punerea pe ordinea de zi a acestui apel al maghiarilor.

“Noi, toţi semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile şi publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare şi zona Băii Mari), urmărim cu îngrijorare răspândirea unei gândiri şi a unui comportament care renunţă la identitate, care ameninţă existenţa comunităţii noastre. Boala ale cărei simptome sunt: răspândirea căsniciilor mixte, refuzarea educaţiei în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul naţional majoritar, delăsarea faţă de noi înşine şi letargia au infestat şi cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspândeşte ca o boală contagioasă şi în cadrul intelectualităţii din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensământ, suntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. (…) Calculând cu un timp de înjumătăţire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conştiinţa curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?”, se arată în prologul apelului „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”

Citeşte aici apelul maghiarilor şi lista semnatarilor: „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel