Președintele CCR, mesaj de Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Marian Enache a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Marian Enache, a transmis, sâmbătă, că cele peste şapte decenii de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului sunt garanţia că aceasta reprezintă unul dintre pilonii ordinii mondiale, conform Agerpres.
"Ziua Internaţională a Drepturilor Omului îmi oferă oportunitatea să reafirm angajamentul de promovare şi consolidare al acestora, dar şi să reînnoiesc îndemnul de a reflecta asupra faptului că fiecare instituţie, dar şi fiecare dintre noi are îndatorirea moral/juridică să acţioneze pentru a respecta, a apăra şi a exercita cu bună-credinţă drepturile care ne protejează pe toţi şi că este imperios necesar să contribuim împreună la întărirea acestui ideal al umanităţii, reprezentând cea mai bună modalitate de a împiedica inegalităţile şi discriminările", se arată în mesajul preşedintelui CCR.
Solidaritatea, obligatorie când valorile umanității sunt încălcate
În opinia sa, pandemia şi tulburările apărute în ultimul an în relaţiile internaţionale au demonstrat că este nevoie de o reacţie solidară ori de câte ori valorile umanităţii sunt încălcate, pentru a asigura un climat de pace, de încredere şi de înţelegere reciprocă între oameni şi state.
"Respectarea, afirmarea şi garantarea acestor drepturi sunt şi vor rămâne priorităţi perene pentru întreaga omenire, pentru fiecare ţară, pentru fiecare cetăţean, mai ales în faţa degradării condiţiei omului în diferite regiuni ale lumii, în faţa noilor provocări ale inteligenţei artificiale, ale schimbărilor climatice şi ale pierderii biodiversităţii. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, iar, pentru aceasta, trebuie să continuăm să înlăturăm toate formele de nedreptate şi să promovăm, în schimb, în folosul fiecăruia, valoarea intangibilă a demnităţii umane", a mai transmis Marian Enache.
Congresul SUA a adoptat o lege care protejează căsătoriile între persoane de acelaşi sex
Congresul SUA a adoptat joi o lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex pe întreg teritoriul ţării, de teama unui recul la Curtea Supremă pe acest subiect, relatează AFP.
Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să o promulge fără întârziere. Uniunile între persoanele gay sau lesbiene sunt garantate de Curtea Supremă a SUA din 2015. Dar, după decizia din iunie a înaltei curţi împotriva avortului, mulţi progresişti se tem că şi acest drept ar putea fi pus în pericol.
Curtea Supremă pare deja pregătită să autorizeze anumite afaceri americane să refuze servirea cuplurilor de acelaşi sex, în numele libertăţii de expresie. Instanţa ar putea tranşa această chestiune în vară.
O majoritate largă a americanilor, inclusiv în rândurile republicanilor, sprijină căsătoria între persoane de acelaşi sex. Însă dreapta religioasă se opune în mare majoritate.
Concret, legea adoptată de Congresul american abrogă legi anterioare care defineau căsătoria ca uniunea între un bărbat şi o femeie. În plus, le interzice ofiţerilor de stare civilă, indiferent de statul unde lucrează, să discrimineze cuplurile 'din cauza sexului, rase, etniei sau originii lor'.
Ea a fost votată de toţi aleşii democraţi şi de 39 de republicani, în timp ce 169 de membri ai Partidului Republican s-au opus. 'Cred că este o cale proastă de urmat', a declarat alesul republican Jim Jordan, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News