Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu: „Femeile vor putea rămâne la cerere în câmpul muncii. Vor fi introduse noi sporuri pentru cei care au datorat CAS”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Președintele Casei naționale de pensii, Daniel Baciu a vorbit despre noua formulă și despre sporurile care vor fi introduse în formula de calcul, astfel încât cuantumul pensiilor să crească. 

În PNRR este specificat faptul că vârsta de pensionare pentru femei va crește gradual până în 2030, atingând pragul de 63 de ani.

„În PNRR sunt niște principii elaborate de care va trebui să se țină seama în următorul act normativ care va intra în vigoare în 2023. Concret vorbind, în momentul de față vârsta de pensionare este la bărbați de 65 de ani, iar la femei, în iunie 2021 este de 61 de ani și 7 luni. Urmând acel grafic de eșalonare cuprins în anexa 5 din legea 63 din 2010 să se ajungă undeva la 1 ianuarie 2030 la vârsta de 63 de ani, femeile. 

Pe de altă parte avem 2 decizii ale Curții Constituționale, este vorba de 387/2018 și 114/2021 în care se dă această posibilitate ca femeile să își poată prelungi activitatea în muncă până la vârsta de 65 de ani, cum sunt și bărbații de altfel. Evident că este și legislația pensiilor, care trebuie să țină cont de aceste decizii ale Curții Constituționale, trebuie să aliniem legislația celor 2 decizii mai înainte amintite. Există un act normativ la Ministerul Muncii care spune că persoanele care pot și care se află în putere de muncă și își pot continua activitatea de muncă pot să o facă voluntar până la vârsta de 70 de ani.

Sporuri de contributivitate

Doamna ministru Raluca Turcan a emis un ordin de ministru în care aceste sporuri țin cont de contributivitate pentru că asupra lor s-a datorat CAS, să fie luate suplimentar în calcul și pe acest principiu ne dorim ca mai ales pensiile, mai ales cele mici să crească, pentru că au fost oameni care au avut acest spor pe o perioadă mai lungă de timp și va avea o influență semnificativă în calculul pensiei. Formula de calcul va elimina din start unele inechități și venim și cu niște sporuri care în momentul de față nu sunt luate în calcul. Repet, numai și numai sporuri la care s-a datorat CAS. Pe moment vom merge pe această creștere a valorii punctului de pensii, până va apărea noul act normativ. Lucrăm în momentul de față și avem cereri pentru dosarele de pensionare care sunt depuse silnic la sediile caselor teritoriale de pensii.

Se încearcă descurajarea pensionării anticipate

Evident că noi avem în vedere descurajarea acestor categorii de pensii și încercăm pe cât posibil ca oamenii să meargă la serviciu, să se mențină în activitate până la vârsta standard de pensionare, iar dacă vrei să ieși cu acea pensie anticipată fără penalizări, trebuie să realizezi 8 ani în plus față de stagiul complet de cotizare și vei putea ieși mai devreme decât vârsta standard cu pensia întreagă, nepenalizată. Avem un termen de 18 luni să finalizăm acest proces de evaluare. Pe lângă acest lucru intervine și problematica cu acele sporuri pe care noi trebuie să le evidențiem și să le introducem în acest algoritm de calcul de evaluare. de culegere de date, astfel încât să reușim să ne încadrăm până la finele anului viitor, să fim cu aceste dosare complet evaluate. Este vorba de aproximativ 5 milioane de dosare.

Nu se taie pensiile, nu se întâmplă nimic, v-am spus, sunt condiții bune de ieșire la pensie și ar trebui să fim mult mai responsabili când vorbim de soarta celor aproximativ 5 milioane de pensionari din România”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de pensii într-o intervenție la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel