Alegeri. Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, obţine un nou mandat
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Bulgarii au ieșit duminică la urne pentru a-și alege președintele. 

Preşedintele în exerciţiu Rumen Radev a câştigat cu aproape două treimi din voturi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria desfăşurat duminică, indică primele sondaje la ieşirea de la vot, transmit Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 

Cu un mesaj ferm de combatere a corupţiei, Rumen Radev (58 de ani), susţinut de socialişti şi de câteva partide anti-sistem, a obţinut 64-66% din sufragii, în timp ce contracandidatul său Anastas Gherdjikov (58 de ani), sprijinit de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov, a luat 32-33% din voturi, potrivit sondajelor realizate de Alpha Research şi Gallup International.

Prezenţă record la un nivel minim



Prezenţa la vot a înregistrat un nivel minim record pentru acest scrutin.

În Bulgaria preşedintele are un rol eminamente ceremonial, dar oferă o platformă solidă pentru a influenţa opinia publică.

Fost comandant al forţelor aeriene, Radev a câştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020.

De partea sa, Anastas Gherdjikov, rector al Universităţii din Sofia, l-a acuzat pe Radev că îi învrăjbeşte pe bulgari. El a promis să unească ţara, care a fost afectată grav de crize cauzate în special de pandemia de COVID-19 şi de creşterea preţului energiei.

Coronavirus: UE cere Bulgariei să accelereze ritmul vaccinării împotriva COVID-19

Bulgaria trebuie să-şi intensifice ritmul vaccinării împotriva COVID-19 pentru a limita riscurile pentru sănătate pentru populaţia sa şi pentru alte ţări, a declarat vineri comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, relatează Reuters, mai scrie Agerpres. 

Bulgaria este ţara cu cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană, mai puţin de 30% din populaţia sa adultă fiind vaccinată cu cel puţin o doză împotriva noului coronavirus, iar ţara a înregistrat cea mai mare rată de deces din cauza COVID-19 din blocul comunitar.

"Primul risc este, desigur, pentru populaţia bulgară, însă (există riscul) să se genereze o nouă variantă, care ar fi mai rezistentă decât celelalte", a declarat Thierry Breton într-o conferinţă de presă la Sofia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel