Data actualizării:
Data publicării:

Preşedintele Bulgariei, faţă în faţă cu Volodimir Zelenski. "Armele nu pot rezolva conflictul din Ucraina". Premierul Bulgariei are altă părere

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, i-a spus lui Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Sofia, că armele nu pot câştiga războiul din Ucraina. 

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în prima sa vizită la Sofia, că armele nu pot rezolva conflictul din Ucraina. Radev s-a împotrivit până acum ajutoarelor militare pentru Kiev. "Este un război, nu un conflict", l-a contrazis Zelenski, care a semnat cu noul guvern pro-european bulgar o declaraţie de susţinerea a integrării euroatlantice a Ucrainei şi a convenit un angajament de cooperare militară. Corespondentul nostru Vladimir Mitev relatează.

În timpul întrevederii cu Zelenski, preşedintele Radev a declarat că decoraţia comună privind integrarea eurotlantică a Ucrainei a fost un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, însă Radev nu a acceptat furnizarea de muniţie, în special din rezervele armatei bulgare. Aceste cuvinte l-au provocat pe Volodimir Zelenski să-şi exprime convingerea că ţara sa va deveni membră a Uniunii Europene. "Ucraina şi Europa au valori comune. Rusia vrea să distrugă NATO, Uniunea Europeană, Europa. Acestea sunt obiectivele lor. Aţi înţeles, aceasta nu este un conflict, domnule preşedinte. Putin nu duce doar un război împotrivă noastră. Putin vrea să ne distrugă, iar noi vrem doar că să trăim." Ulterior, răspunsuri lui Zelenski au câştigat o mare popularitate pe reţelele de socializare bulgare, cea ce a reprezentat şi o formă de critică la adresa preşedintelui Radev pentru poziţiile sale privind războiul din Ucraina, care au părut pro ruseşti pentru adversarii săi. Vizita lui

Zelenski în sine a fost văzută de elitele liberale ca o confirmare a identităţii europene a Bulgariei şi ca o punere a ţării pe locul său drept în Europa, care sprijină Ucraina în mod solidar, scrie Rador. 

Cu toate astea, premierul Nikolai Denkov a ajuns la un acord cu Zelenski privind un nou pachet de sprijin militar. 

"Nu putem sta cu braţele încrucişate în faţa a ceea ce se întâmplă la numai sute de kilometri de frontierele noastre", a motivat noul premier Nikolai Denkov acordul său ca Ucraina să fie mai departe susţinută cu ajutor militar de către Bulgaria, în urma discuţiei cu Zelenski.

Zelenski merge în Turcia, la 500 de zile de la startul războiului 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlneşte vineri, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina şi cu câteva zile înaintea unui summit crucial al NATO, notează AFP.

Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre cu Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat Zelenski joi, la Praga, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel. Este timpul de a demonstra curajul şi forţa acestei alianţe, a adăugat el.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede niciun motiv pentru a fi prelungit după 17 iulie, data expirării sale.

Vizita lui Zelenski în Turcia are loc cu patru zile înaintea summitului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, în cursul căruia conducerea Alianţei Nord-Atlantice speră să convingă Ankara să renunţe la veto-ul faţă de aderarea Suediei la organizaţie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel