Data publicării:

Președintele Biden a vizitat statul Florida, devastat de două uragane. Promite că va continua să ofere ajutor

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statul Florida se recuperează după ce a fost lovit de două uragane.

După ce a vizitat comunitățile devastate și străzile pline de resturi din Florida, președintele SUA, Joe Biden, a promis duminică că va continua să sprijine redresarea statului în urma uraganului Milton, a doua furtună majoră care a lovit regiunea în ultimele săptămâni.

Creșterea nivelului apelor, lipsa combustibilului și întreruperile de curent împiedică eforturile de curățare în urma furtunii care a atins țărmul ca uragan de categoria 3, iar locuitorii se străduiesc să își reconstruiască viețile în mijlocul devastării combinate lăsate atât de Milton, cât și de uraganul Helene.

Locuitorii din St. Pete Beach sunt „cu inima frântă și epuizați, iar cheltuielile lor se acumulează”, a declarat Biden după ce a vizitat cartierele insulei barieră.

Colțurile străzilor erau pline de resturi, alături de palmieri doborâți și de case cu uși de garaj vopsite în culori pastelate, în timp ce mirosul de materiale de construcție mucegăite umplea aerul. Mormane de saltele, pereți, canapele, cuptoare cu microunde, perne și dulapuri de bucătărie distruse se aflau de-a lungul drumurilor, unele încă acoperite cu pete mari de nisip, în timp ce Biden se plimba printre ele împreună cu echipele de intervenție. Un album foto zăcea încă împrăștiat pe stradă.

„Ajutor”, i-a cerut un rezident lui Biden.

„Știu că sunteți preocupați de îndepărtarea resturilor și este evident de ce. Mai sunt multe de făcut. Facem tot ce ne stă în putință”, a spus președintele, vorbind în fața unei case prăbușite de pe plajă.

Inundațiile ar putea să continue

Între timp, se așteaptă ca inundațiile să continue în jurul Tampei și în zona Sanford, la nord-est de Orlando, deoarece apele râurilor continuă să crească, potrivit site-ului web al Serviciului Meteorologic Național al SUA.

Aproximativ 75% din energia electrică din Florida a fost repusă în funcțiune, restabilirea completă fiind așteptată până marți seara, a declarat secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer Granholm, care a călătorit împreună cu Biden. La cinci zile după furtună, aproximativ 927000 de persoane nu au încă curent electric, potrivit site-ului PowerOutage.us.

Mai multe puncte de distribuție a benzinei sunt, de asemenea, programate să se deschidă duminică, potrivit centrului de operațiuni de urgență al statului.

Cu toate acestea, se preconizează că recuperarea va dura mult timp, cele două furtuni lovindu-se la două săptămâni distanță.

Vizita lui Biden a oferit o priveliște de ansamblu a distrugerii, elicopterul său zburând de-a lungul coastei de vest a Floridei, de la Tampa la St. Petersburg, deasupra unui peisaj cu terenuri de golf, zgârie-nori la malul mării și cartiere distruse, inclusiv acoperișul sfâșiat al stadionului de baseball al echipei Tampa Bay Rays, Tropicana Field.

„Este încă un dezastru”, a declarat primarul din Sarasota, Liz Alpert, în cadrul emisiunii ”This Week” de la ABC News, adăugând că ”a fost încurajator să vedem toată revărsarea de sprijin și de ajutor pe care oamenii au oferit-o”.

Cel puțin 17 decese au fost raportate din cauza uraganului Milton, mult mai puține decât cele peste 200 de persoane ucise de uraganul Helene, în parte din cauza a ceea ce oficialii au spus că au fost mai mulți oameni care au ascultat apelurile de evacuare.

Schimbările climatice au fost asociate cu uragane mai puternice și mai rapide, iar cele două furtuni care au lovit recent Florida ridică semne de întrebare cu privire la rezistența infrastructurii, chiar dacă mulți locuitori promit să rămână pe loc.

Deși Milton nu a fost atât de distrugător pe cât au prevăzut inițial autoritățile, analiștii au estimat pierderile asigurate între 30 și 60 de miliarde de dolari.

Administrația Biden a aprobat ajutoare federale pentru a ajuta rezidenții și administrațiile locale să acopere cheltuielile, dar a declarat că Agenția Federală pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență va avea nevoie de fonduri suplimentare din partea Congresului SUA, chiar dacă acum dispune de fonduri suficiente pentru a face față nevoilor imediate legate de furtună. Duminică, el a anunțat, de asemenea, 612 milioane de dolari pentru șase noi proiecte de utilități în comunitățile afectate.

Mai mulți bani pentru ajutor

Biden, un democrat, și-a reiterat apelul pentru legislatori - în vacanță până după alegerile din 5 noiembrie - să se întoarcă la Washington pentru a aproba mai mulți bani Agenției Federale pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență.

Primarul orașului St. Pete Beach, Adrian Petrila, vorbind alături de Biden, a spus: „Suntem preocupați de viitorul orașului nostru... Avem nevoie de resurse federale continue și avem nevoie de o cale de urmat pentru a ne asigura că comunitatea noastră și toate celelalte comunități, toate celelalte orașe care au fost devastate la fel ca acest oraș, pot ieși mai puternice ca niciodată”.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a rezistat apelurilor Casei Albe și ale legislatorilor de stat de a aproba mai multă asistență în caz de dezastru, declarând în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News: „Statele trebuie să calculeze și să evalueze nevoile și apoi să le prezinte Congresului, iar acest lucru durează ceva timp”.

Eforturile de ajutorare au fost, de asemenea, îngreunate de o serie de dezinformări, inclusiv teorii ale conspirației conform cărora oficialii ar controla vremea. Politica s-a infiltrat, de asemenea, în procesul de recuperare, cu doar trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

O serie de oficiali locali l-au întâmpinat sau l-au însoțit pe Biden în timpul turneului său, inclusiv reprezentanta republicană a statului Florida, Anna Luna. Guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis, a refuzat invitația Casei Albe, iar Biden a declarat reporterilor că nu a vorbit cu DeSantis, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel