Președintele Băncii Rusiei anunță necesitatea redirecționării producției către piața internă. "Rolul exporturilor ar trebui reconsiderat"
Președintele Băncii Rusiei a anunțat necesitatea redirecționării producției către piața internă.
În condițiile actuale, este necesară regândirea valorii exporturilor, reorientarea producției către piața internă și creșterea gradului de prelucrare, a declarat Elvira Nabiullina, președintele Băncii Rusiei, scrie Interfax:
"Noi, ca țară, pierdem în prezent din participarea la diviziunea internațională a muncii, pentru că exporturile noastre sunt reduse, importurile cu materie primă. Și în aceste condiții, desigur, după părerea mea, trebuie să regândim ceea ce avem, s-a mai vorbit despre beneficiile exporturilor”, a spus Nabiullina la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.
Președintele Băncii Rusiei: Rolul exporturilor ar trebui reconsiderat
„Întotdeauna s-a crezut că exporturile sunt valoarea noastră intrinsecă, primim venituri în valută în țară”, a spus șeful Băncii Centrale. Ea a menționat că, dacă fondurile din export nu ajută la cumpărarea mărfurilor importate, atunci rolul exporturilor ar trebui reconsiderat.
„Trebuie să ne regândim și, în sfârșit, să ne gândim la faptul că o parte semnificativă a producției ar trebui să funcționeze pentru piața internă, mai multă procesare, mai multă creație de produse finite”, a spus Nabiullina.
Ea a menționat că actualele condiții sunt complexe, cu un grad ridicat de incertitudine. Într-o situație atât de rapidă, principalul lucru, potrivit șefului Băncii Centrale, este să fii flexibil și să reacționezi rapid.
"Pentru toată lumea este evident că nu va mai fi la fel ca înainte.", a mai spus Nabiullina. „Condițiile externe s-au schimbat cu adevărat de mult timp, dacă nu pentru totdeauna, s-au schimbat semnificativ”, a spus ea.
Reprezentantul Rusiei pe lângă UE: Europa, oricât de ciudat ar suna, rămâne cel mai mare partener comercial şi economic al nostru
Ţările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali şi economici ai Rusiei, chiar şi după impunerea sancţiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat postului de televiziune "Rossia-24" în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), transmite RADOR.
"Într-un fel sau altul, va trebui să avem de-a face cu Lumea Veche, cred, o perioadă destul de lungă, inclusiv cu Europa. Chiar şi după şase pachete de sancţiuni, Europa, oricât de ciudat ar suna în condiţiile actuale, rămâne cel mai mare partener comercial şi economic al nostru", spus Cijov.
Acesta a mai subliniat că exporturile ruseşti către Uniunea Europeană s-au dublat în primul trimestru al anului 2022, dar spaţiul de dialog dintre Rusia şi Uniunea Europeană este practic închis.
"În 2016, preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a venit aici (la SPIEF). A purtat negocieri lungi cu preşedintele nostru şi a vorbit în şedinţa plenară. Aceasta era deja după anul 2014, când summitul a fost îngheţat, la fel şi diverse dialoguri sectoriale, dar totuşi a existat dialog. Acum acesta este practic închis", a spus el.
Cijov a adăugat că membrii misiunii permanente ruse continuă "contacte episodice" cu reprezentanţii UE. "Eu şi angajaţii mei avem nişte contacte episodice, iar apoi, se pare, că lor le este frică să menţină un dialog cu noi", a subliniat reprezentantul Rusiei pe lângă UE. Reamintim că potrivit unui raport publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Aurat (CREA), cu sediul în Finlanda, în ciuda sancțiunilor și al boicotărilor companiilor străine, războiul nu a afectat prea mult veniturile Moscovei, cel puțin în ceea ce privește vânzarea de hidrocarburi. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News