Preşedinta Georgiei atacă guvernul pentru distanţarea de Europa şi apropierea de Rusia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a criticat vineri guvernul pentru distanţarea de Europa şi politica sa de concesii faţă de Rusia, într-un discurs susţinut în Piaţa Libertăţii din Tbilisi cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a independenţei, transmite EFE.

'Marea speranţă a Georgiei este societatea sa, care îşi manifestă solidaritatea cu Ucraina şi ataşamentul faţă de opţiunea sa europeană, cu toate acestea guvernul nu-şi respectă propriul popor', a spus Zurabişvili, într-un rechizitoriu direct la adresa premierului Irakli Garibaşvili, care era aşezat la câţiva paşi de ea la tribună.

Preşedinta georgiană a denunţat guvernul pentru că duce o politică externă care îndepărtează Georgia de Europa şi duce la izolarea sa.

'Criticăm şi ne certăm cu prietenii noştri, cu partenerii noştri, cu ţările care ne ajută de 30 de ani, care ne-au ajutat să construim statul. Pe de altă parte, pe cei care ocupă 20% din teritoriul nostru, îi primim cu căldură şi avem grijă de ei', a spus ea, făcând aluzie la ruşi. Cuvintele preşedintei au fost întâmpinate cu murmure şi cu voci de 'ce spune' şi chiar s-a auzit cuvântul 'trădătoare' în tribuna oficială, plină de oficiali şi parlamentari ai formaţiunii guvernamentale.

Zurabişvili a criticat reluarea, săptămâna trecută, a zborurilor între Georgia şi Rusia, convenită de guvernele celor două ţări. Ea a calificat drept 'insultătoare' declaraţiile guvernului cu privire la beneficiile economice pe care reluarea zborurilor le va aduce ţării. 'Societatea noastră nu se vinde pentru 200 sau 300 de milioane. Societatea noastră nu va renunţa la Europa şi nici la viitorul copiilor noştri', a subliniat ea.

Preşedinta a adăugat că aceste concesii nu vor face ca Rusia să returneze Georgiei teritoriile ocupate - Osetia de Sud şi Abhazia - pe care Moscova le recunoaşte ca state independente. Premierul a luat apoi cuvântul, replicând că guvernul partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2012, a înregistrat 'realizări impresionante' pe calea integrării europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel