Data actualizării:
Data publicării:

Presa ucraineană, acuzații dure către Europa și SUA: ”În loc să trimită banii rușilor pentru reconstrucția Ucrainei, ei mint și așteaptă sfârșitul războiului”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Mathias Reding/ Pexels
Fotografie de la Mathias Reding/ Pexels
La începutul războiului ruso-ucrainean, UE și SUA au impus Rusiei mai multe pachete de sancțiuni, inclusiv limite ale comerțului cu Rusia și sancțiuni personale împotriva oligarhilor ruși. Pe acest fond, presa din Ucraina a titrat: ”De ce Occidentul nu confiscă bunurile înghețate ale Rusiei în ciuda războiului din Ucraina”.

Presa din Ucraina pune ”întrebarea de 300 de miliarde de dolari: de ce Occidentul nu confiscă bunurile Rusiei?”

Potrivit publicației Euromaidan, ”Occidentul are o bombă nucleară financiară: 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. Dar nu se grăbește să le confiște. În loc să trimită banii rușilor pentru reconstrucția Ucrainei chiar acum, ei mint în conturi și așteaptă în liniște, ca la sfârșitul războiului aceștia să se întoarcă la Moscova”, scrie Bohdan Miroshnychenko, un analist și jurnalist ucrainean specializat în relații internaționale care colaborează cu diverse mass-media ucrainene, inclusiv Ukrainska Pravda, Texty, 24 Channel.

”Sunt reticenți”

”Cele 300 de miliarde de dolari rusești înghețate sunt deținute în principal în obligațiuni guvernamentale din SUA, Marea Britanie și Germania. Guvernele acestor țări știu exact câte obligațiuni au fost achiziționate de Rusia și ce bănci au fost implicate în tranzacții atât de mari. Cu toate acestea, țările sunt reticente în a crea un mecanism pentru confiscarea acestor bunuri. În cele mai multe cazuri, acest lucru necesită adoptarea de legi separate, așa cum a făcut Ucraina”, scrie Euromaidan.

Europenii și SUA ”nu îndrăznesc”

”Țările europene și Statele Unite ar putea folosi instrumente similare în ceea ce privește rezervele rusești de 300 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, ei nu îndrăznesc să încalce imunitatea suverană, care împiedică o țară să ia banii altei țări, chiar dacă Rusia a încălcat numeroase carte ONU și a comis crima de agresiune, ceea ce îi anulează imunitatea”, mai transmite Euromaidan.

Mai departe, jurnalistul ucrainean de la Euromaidan a încercat să explice care ar fi motivele pentru care Europa și SUA refuză să confiște miliardele rusești pentru a le redirecționa Ucrainei: 

Teama de a pierde investiții

”Principalul motiv al inacțiunii ar putea fi teama de a pierde alte investiții, inclusiv peste 3 trilioane de dolari din rezerve chineze în monede occidentale”, deoarece ”China și alte țări asiatice și africane ar putea începe să-și retragă rezervele și să le transforme în aur sau yuani”, scrie jurnalistul, care oferă și o soluție pentru a facilita confiscarea activelor rusești: ”O modalitate adecvată de a restrânge imunitatea suverană asupra rezervelor rusești și de a o confisca ar putea fi prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU, invocând încălcarea de către Rusia a tuturor normelor posibile ale dreptului internațional”, continuând că ”pentru a confisca și utiliza rapid rezervele rusești, poate fi necesară o modificare a legislației interne în unele țări occidentale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel