Data publicării:

Alegeri parlamentare din România. AFP: România în fața unui vot existențial

Autor: Oana Pavelescu | Categorie: Politica
WhatsApp
O femeie introduce în urnă un buletin de vot / Inquam Photos GEORGE CĂLIN
O femeie introduce în urnă un buletin de vot / Inquam Photos GEORGE CĂLIN

Românii votează astăzi pentru a-și alege Parlamentul, într-un climat electoral tensionat, marcat de ascensiunea extremei drepte, nemulțumiri economice și influențe geopolitice. Alegerile ar putea schimba semnificativ direcția strategică a țării, membră a Uniunii Europene și NATO.

O alegere „existențială” pentru România

Ascensiunea partidelor de extremă dreaptă, creditate cu peste 30% din intențiile de vot, marchează o premieră în politica românească de după 1989. Formațiuni precum AUR, condus de George Simion, SOS România, reprezentată de Diana Șoșoacă, și Partidul Tinerilor (POT) promovează opoziția față de sprijinul acordat Ucrainei și susținerea valorilor „tradiționale creștine”, transmite AFP, citată de TV5.

„Trebuie să o luăm de la zero,” spune Florentina Noja, inginer de 55 de ani, care a votat pentru candidați mai tineri și mai puțin „indoctrinați de sistem”.

George Sorin, economist de 45 de ani, a optat pentru un partid naționalist, criticând actualul Parlament pentru „servilismul față de Bruxelles” și sprijinul „nejustificat” acordat Ucrainei.

Tabăra proeuropeană, în defensivă

De cealaltă parte, centriștii USR, condus de Elena Lasconi, încearcă să capitalizeze poziția secundă obținută la alegerile prezidențiale, în timp ce social-democrații și liberalii, marii perdanți din primul tur, îndeamnă la alegerea „stabilității”.

Premierul demisionar Marcel Ciolacu a declarat că românii trebuie să aleagă „între stabilitate și haos”, iar președintele Klaus Iohannis a calificat scrutinul drept „crucial pentru viitorul României”.

„Rămânem o țară a libertății sau ne întoarcem la un trecut întunecat?” a întrebat Iohannis, evidențiind natura „existențială” a alegerilor.

Tensiuni privind procesul electoral

Decizia Curții Constituționale de a ordona renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale a stârnit controverse. George Simion a denunțat această măsură ca fiind „o încercare disperată a partidelor tradiționale de a păstra puterea”.

„Ceea ce se întâmplă nu mi se pare democratic,” a spus Gina Vișan, asistentă medicală de 40 de ani.

Analistul Septimius Pârvu de la Expert Forum a avertizat că această situație subminează încrederea în instituții și alimentează sprijinul pentru extrema dreaptă.

Intervenția internațională

Statele Unite au făcut apel la asigurarea unui proces electoral corect, exprimându-și îngrijorarea că deciziile din perioada electorală ar putea afecta reputația României ca partener democratic de încredere.

Un viitor politic fragmentat
Analiștii preconizează un Parlament fragmentat, în care negocierile pentru formarea unui guvern vor fi dificile. Nemulțumirile economice, influențele geopolitice și polarizarea politică adâncesc tensiunile.

Aceste alegeri nu doar că vor decide componența Parlamentului, ci vor trasa direcția strategică a României în anii următori, într-un context internațional marcat de instabilitate și provocări majore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel