Data actualizării:
Data publicării:

Presa internațională speculează despre ”planul secret” pentru încheierea crizei din Ucraina și rolul lui Emmanuel Macron

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
”Planul secret” este ceea ce ei numesc mișcarea președintelui francez, Emmanuel Macron, de a face echipă cu China și de a pune capăt războiului din Ucraina.

The Telegraph susține că Macron lucrează deja la un plan pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor cu sprijinul Beijingului până în vară. Raportul se referă, de asemenea, la modul în care Franța și China lucrează împreună pentru a pregăti un cadru cuprinzător care ar putea servi drept punct de plecare pentru orice negocieri viitoare, relatează The Jerusalem Post.

Căutarea modalităților de a negocia o ieșire din conflict nu este chiar o știre șocantă, ci este doar normală atunci când ai de-a face cu aspectele politice și strategice ale unei rivalități. Toată lumea știe că războiul este doar un pas în procesul politic și este inevitabil ca negocierile să aibă loc în cele din urmă.

Mai bine eviți o bombă cu ceas 

Dacă nu există un fel de rezoluție la masa de negocieri, atunci conflictul va rămâne nelimitat și cronic, transformându-se într-o bombă cu ceas a unei crize. Potrivit sursei citate, francezii și chinezii încearcă să-și folosească mușchiul politic pentru a face progrese în conflictul militar din Ucraina. Asta pentru că modelarea viitorului lumii noastre este la fel de mult despre politică și diplomație, cât și despre puterea militară.

Potrivit unei opinii publicate de The Jerusalem Post, China și Franța știu că eforturile lor diplomatice ar putea să nu fie suficiente pentru a determina părțile în conflict să se așeze la masa negocierilor. Dar ei înțeleg, de asemenea,  importanța colaborării lor care este crucială pentru orice rol pe care l-ar putea juca în această criză. Acestea fiind spuse, Occidentul poate să nu fie prea dornic să lase China să preia conducerea în mediere.

Cu toată tensiunea dintre Washington și Beijing, și  cu Statele Unite acuzând China că sprijină Rusia în război, va fi o pastilă greu de înghițit pentru Occident. În plus, SUA ar putea să nu dorească să ofere Chinei – principalul său competitor strategic și rival pentru influența globală – niciun fel de câștig politic, lăsându-le să-și asume un rol de mediere care ar spori statutul Chinei în întreaga lume.

Rolul SUA. Medierea chineză

Așadar, SUA ar putea fi dispuse să accepte medierea chineză doar în cazuri foarte specifice, cum ar fi dacă războiul din Ucraina ar escalada sau dacă există noi amenințări la adresa securității întregii Europe. 

Chiar și atunci, rolul Chinei ar putea să facă parte dintr-o troică internațională sau o mediere bilaterală cu un aliat occidental care este mai aproape de SUA, precum Franța.

Rolul Franței

Franța înțelege că încercarea de a-și asuma singură un rol de mediere în criza din Ucraina ar fi o nucă greu de spart. Macron a încercat deja să găsească o soluție, adresându-se Moscovei și făcând și o vizită personală, dar a venit cu mâinile goale și a trecut să susțină Ucraina pe deplin pe frontul militar și politic.

Franța caută o modalitate de a-și afirma locul pe scena globală după criza din Ucraina, chiar dacă asta înseamnă promovarea ideii unei a treia puteri majore – Europa – care poate juca un rol important alături de celelalte puteri internaționale. Macron știe că își poate realiza ambițiile în acest sens doar prin coordonare și cooperare cu alți jucători internaționali, precum China.

Succesul depinde de ofensiva Ucrainei

Succesul oricărui efort diplomatic din partea Chinei și Franței, sau a oricărei alte părți internaționale, depinde de rezultatul ofensivei de primăvară ucrainene și de consecințele acesteia.

Franța încearcă să se coordoneze cu China, susținând totodată o victorie militară ucraineană care ar consolida poziția Kievului la masa negocierilor și ar crește presiunea asupra Rusiei pentru a se alătura discuțiilor.

Poziția Chinei poate părea în contradicție cu cea a Franței, deoarece Beijingul speră la o victorie militară rusă care să forțeze Ucraina să vină la masă. 

Deși China recunoaște necesitatea de a oferi Rusiei șansa de a-și atinge obiectivele militare, recunoaște, de asemenea, că o victorie completă pentru oricare dintre părți nu este în interesul său.

Rezultatul ideal pentru China este o victorie împărțită sau ca ambele părți să fie obligate să negocieze încetarea pierderilor. Cu toate acestea, aceasta este o perspectivă greu de realizat, cel puțin în condițiile actuale de la Moscova și Kiev, care se pot schimba pe măsură ce conflictul progresează.

Schema ”planului secret” franco-chinez

Schema ”planului” franco-chinez este încă în lucru și nu va fi scoasă la lumină decât dacă există schimbări majore în situația ucraineană. China încă joacă în siguranță atunci când vine vorba de a împinge Rusia să pună capăt conflictului, iar Macron a încercat să-l convingă pe președintele Xi Jinping să-l contacteze pe președintele Volodimir Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel