Presa elvețiană critică decizia CEDO privind schimbările climatice: Subminează democrația și crește influenţa grupurilor ecologiste
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Ziare influente din Elveţia au criticat miercuri o decizie privind schimbările climatice luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva guvernului elveţian, declarând că aceasta riscă să submineze democraţia şi să crească influenţa politică a grupurilor ecologiste.

Decizia de marţi a CEDO în favoarea a peste 2.000 de femei elveţiene în vârstă, care au susţinut că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură, este de aşteptat să încurajeze şi alte persoane să introducă cauze privind schimbările climatice împotriva guvernelor.

Este pentru prima dată când CEDO a condamnat un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice.

În timp ce grupurile ecologiste au sărbătorit decizia curţii de la Strasbourg, ziarele elveţiene au scris că decizia CEDO provoacă îngrijorări că justiţia se implică în politică.

"Verdict absurd împotriva Elveţiei: Strasbourg urmăreşte politica climatică din banca judecătorilor"

"Verdict absurd împotriva Elveţiei: Strasbourg urmăreşte politica climatică din banca judecătorilor", a scris ziarul de centru-dreapta Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

Descriind hotărârea curţii drept "jurisprudenţă activistă" care ar putea deschide calea pentru "tot felul de revendicări", ziarul spune că reclamantele în vârstă sunt de fapt pioni ai lobby-urilor de mediu care au folosit instanţa pentru a ocoli dezbaterile democratice.

Elveţia, unde referendumurile testează cu regularitate limitele procesului de elaborare a politicilor naţionale, s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030, faţă de nivelurile din 1990.

Sub titlul "Nu vrem justiţie climatică", cotidianul naţional Blick a calificat decizia instanţei de judecată drept "îndoielnică" şi a avertizat că este probabil să aprofundeze diviziunile în privinţa politicii climatice.

"Şi în politica europeană, trebuie remarcat, acest lucru se află în mâinile celor care adulmecă judecătorii străini peste tot", scrie ziarul.

La rândul său, cotidianul de centru-stânga Tages-Anzeiger a scris într-un editorial că, deşi instanţa a subliniat limitările agendei climatice a Elveţiei, democraţia va ajunge sub presiune dacă instanţele ar începe să modeleze politica, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel