Data publicării:

Presa britanică: Extrema dreaptă în UE înseamnă vacanțe mai ieftine pentru britanici / Euro scade față de lira sterlină pe fondul rezultatelor alegerilor

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un euro valora 84,53 pence peste noapte, după ce partidele naționaliste eurosceptice au obținut cele mai mari câștiguri în alegerile de duminică.

Euro a scăzut brusc la cel mai mic nivel față de lira sterlină din ultimii aproape doi ani, afectat de incertitudinea politică după alegerile pentru Parlamentul European.

Un euro valora 84,53 pence la un moment dat după ce partidele naționaliste eurosceptice au obținut cele mai mari câștiguri în alegerile de duminică și după ce Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative surpriză, fiind înfrânt în mod neașteptat de extrema dreaptă.

Este cel mai mic nivel din august 2022 și un avantaj pentru britanicii care intenționează să-și petreacă vacanța în Europa în această vară, salvând mai mulți bani pentru cheltuielile lor în zona euro.

Scăderea a avut loc după ce președintele francez a suferit o înfrângere umilitoare în fața partidului Adunarea Națională al lui Marine Le Pen, care a obținut un procent estimat de 31,5% din voturi.

Partidele de extremă dreapta au obținut și o serie de victorii de profil înalt în alte părți ale blocului, terminând pe primul loc în Franța, Italia și Austria și pe locul doi în Germania și Țările de Jos, conform rezultatelor preliminare.

Pe măsură ce rezultatele au început să apară, euro a atins și un minim de o lună față de dolar - în scădere cu 0,44% la 1,0753 USD - și a scăzut cu peste 2,5% față de dolar în acest an.

Prețurile obligațiunilor franceze au scăzut și ele după decizia lui Macron de a convoca alegeri anticipate.

Randamentele au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, în jur de 3,17%, în timp ce acțiunile de top din Paris au scăzut cu 2%, conduse de pierderile mari ale băncilor precum BNP Paribas și Société Générale. Indicele de referință al Europei, STOXX 600, a scăzut și el cu 0,7%.

Dificultățile euro înseamnă un avantaj pentru britanicii care plănuiesc să călătorească în zona euro în această vară.

În fiecare an, milioane de oameni părăsesc țărmurile Regatului Unit pentru plajele Mediteranei sau pentru atracțiile orașelor istorice din Europa.

După scăderea bruscă a euro față de lira sterlină, turiștii britanici vor vedea că banii lor valorează și mai mult în acest an în locuri precum Spania și Italia, care oferă destinații mai accesibile pentru britanici în comparație cu o vacanță în Marea Britanie.

Având în vedere un viitor politic incert pentru Europa, experții au sugerat că euro ar putea continua să fie instabil, notează DailyMail.

Dacă partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională va câștiga o majoritate, Macron nu va mai avea un cuvânt de spus în afacerile interne.

„Probabil că aceasta este o veste proastă pentru piețe”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg. „Introduce un element neașteptat de incertitudine.”

Kathleen Brooks, director de cercetare la platforma de tranzacționare XTB, a declarat pentru Reuters că „factorul de șoc” al deciziei lui Macron de a convoca alegeri anticipate va afecta piețele europene luni, dar cine va câștiga în votul efectiv ar putea conta mai mult.

„Întrebarea pentru traderii de euro și piețele bursiere europene este cât de radicali vor fi Marine Le Pen și Jordan Bardella dacă vor avea succes în alegerile parlamentare din Franța?” a spus ea, referindu-se la doi lideri de extremă dreaptă din Franța.

Diferența dintre datoria germană și cea italiană, pe care investitorii o văd ca o măsură a apetitului pentru risc în regiunea mai largă, s-a lărgit și ea la 137 de puncte de bază.

„Evident, alegerile anticipate sunt o nouă sursă de incertitudine, ceea ce ar trebui să aibă un impact negativ asupra încrederii economice și de piață, cel puțin în Franța”, a spus Jan von Gerich, analist-șef de piață la Nordea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel