Preoţii, mai presus de lege. Mesajul transmis de Vatican, legat de secretul spovedaniei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Vaticanul a reafirmat luni că preoţii catolici nu pot dezvălui ceea ce află în timpul confesiunii, ca răspuns la acţiunile demarate în Australia şi în alte ţări de a-i forţa pe membrii clerului să raporteze autorităţilor cazurile de abuz sexual, relatează Reuters. 

Un document al Penitenciarului Apostolic al Vaticanului, sau 'tribunalul conştiinţei', cum este supranumită instanţa, afirmă că niciun guvern sau lege nu poate forţa clerul să încalce secretul păcatelor mărturisite în confesionale pentru că 'această datorie vine direct de la Dumnezeu'.

Documentul, care nu menţionează nicio ţară sau scandal de abuz sexual, a deplâns 'o prejudecată negativă îngrijorătoare faţă de Biserica Catolică'. Sistemele juridice din majoritatea ţărilor respectă dreptul religios al unui preot catolic de a nu dezvălui ceea ce a aflat în timpul confesiunii, asemănător cu privilegiul avocat-client. Însă, în urma dezvăluirilor de abuzuri sexuale comise de membri ai clerului catolic din întreaga lume, acest drept a început să fie tot mai contestat.

Legea care să îi oblige pe preoţi, recomandată în Australia

În Australia, o comisie de anchetă a recomandat ca ţara să introducă o lege care să oblige liderii religioşi să raporteze cazurile de abuz sexual, inclusiv mărturisirile aflate de preoţi în timpul confesiunii. Până în prezent, două dintre cele opt state din Australia au introdus legi care incriminează preoţii care nu oferă informaţii despre abuzurile aflate în timpul confesiunii. În mai, senatul statului California a adoptat un proiect de lege care cere ca secretul confesiunii să fie încălcat dacă preoţii află sau suspectează un caz de abuz sexual aflat în timpul mărturisirii făcute de un alt preot sau un angajat al bisericii.

Liderii bisericilor catolice din Statele Unite şi Australia s-au opus unor astfel de legi, iar documentul publicat luni îi susţine fără rezerve. 'Orice acţiune politică sau iniţiativă legislativă care vizează încălcarea inviolabilităţii secretului confesiunii constituie un afront inacceptabil împotriva libertăţii Bisericii', se arată în documentul Penitenciarului Apostolic al Vaticanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel