Premiul Nobel pentru Pace 2019. Au fost aleși candidații
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 12 feb 2019, 18:07
WhatsApp
Premiul Nobel 2019
Premiul Nobel 2019
Comitetul Nobel din Norvegia a definitivat lista cu favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru pace în 2019.

Premiul Nobel pentru Pace are anul acesta 304 candidaţi, dintre care 209 sunt persoane şi 85 organizaţii, a anunţat marţi Comitetul Nobel din Norvegia, informează agenţia EFE. Este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi din istoria de peste o sută de ani a acestui premiu, recordul fiind înregistrat în anul 2016, când au fost 376 de candidaţi.

Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel, magnatul suedez care a instituit premiile ce-i poartă numele, la Premiul Nobel pentru Pace pot candida profesori universitari, parlamentari, foşti membri ai tribunalelor internaţionale şi alte personalităţi. Identitatea candidaţilor poate fi cunoscută numai dacă aceştia aleg să-şi anunţe public candidatura, conform practicii Comitetului Nobel numele candidaţilor fiind publicate abia după 50 de ani de la ediţia dintr-un anumit an.

Citește și: Cioloş, susţinere candidatură Kovesi: Îmi asum. Voi face tot ce stă în puterea mea...

Astfel, luni a fost anunţată candidatura comună la ediţia din acest an a trei activişti saudiţi pentru drepturile omului, Loujain al-Hathloul, Abdullah al-Hamid şi Nassima al-Sada, candidatură impulsionată de către trei deputate norvegiene. Premiile Nobel sunt anunţate la începutul lunii octombrie şi decernate în fiecare an pe 10 decembrie, data morţii fondatorului lor, în cadrul a două ceremonii, la Oslo cea a Nobelului pentru Pace şi la Stockholm pentru celelalte cinci premii Nobel. Anul trecut Nobelul pentru Pace a fost acordat medicului congolez Denis Mukwege şi activistei yazidi Nadia Murad pentru eforturile lor împotriva violenţei sexuale ca armă de război în conflicte.

Citește și: Cercetător român, plecat în concediu, a pierdut Premiul Nobel. Poveste șocantă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?